BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cryptocurrency exchange

Binance: nem túl rózsás a helyzet, de pánikra semmi ok a kriptopiacon

Az amerikai gazdaság első negyedéves adatai a vártnál kedvezőtlenebb képet festenek a tengerentúli gazdaság állapotáról: a növekedési adatok elmaradtak a várakozásoktól, az infláció a vártnál jobban nőtt. A Binance első makrogazdasági kitekintésében számot vet a kriptopiacot is negatívan érintő tendenciákkal, ugyanakkor arra emlékeztet, hogy a piac alapvetően egészségesen fejlődik, idén összességében 38 százalékos volt a kapitalizációnövekedés.

A kriptopiacot nagyban befolyásolják a makrogazdasági folyamatok, a geopolitikai helyzet és különösképpen az, hogy a Fed miként határozza meg az irányadó kamatot. Mivel az amerikai gazdaság idei első negyedéves adatai elmaradtak a várakozásoktól, hiszen a gazdaság mindössze 1,6 százalékkal növekedett, a PCE-árindex (személyi fogyasztási kiadások) – a Fed által használt inflációs index – ugyanakkor 3,7 százalékkal emelkedett. 

Cryptocurrency exchange
A Binance kriptopiaci elemzői szerint vannak porszemek a makrogazdasági gépezetben / Fotó: Anadolu via AFP

A kedvezőtlen növekedési adatok, magas inflációval kombinálva, sokak szerint vezethetnek egy stagflációs ciklushoz – egy olyan jelenséghez, amelyet hagyományos monetáris eszközökkel nagyon nehéz kezelni. Ennek a jelei pedig megmutatkoztak a kriptopiacon is, 

ahol a befektetési kedv kissé alábbhagyott áprilisban.

A Binance Research elemzői szerint azonban érdemes közelebbről is megvizsgálni a nyilvánosságra került adatokat azért, hogy teljesebb képet kapjunk a jelen helyzetről és a jövőbeli tendenciákról. A kedvezőtlen adatok hátterében olyan tényezők állnak, mint a raktárkészletek felhalmozódása és az import felfutása, fontos adat ugyanakkor, hogy a belföldi kereslet nem változott, a magángazdaság pedig – készletfelhalmozástól, kereskedelmi és kormányzati kiadásoktól megtisztítva – 3,1 százalékkal nőtt.

Érdemes egy pillantást vetni a munkaerőpiacra is. A legfrissebb jelentések szerint a keresetek az elmúlt egy évben 3,9 százalékkal emelkedtek, ami az elmúlt három év legalacsonyabb növekménye. Mindeközben a munkanélküliség alig emelkedett: a márciusi 3,8 százalékról 3,9-re áprilisban, és az elmúlt 27 hónapban egyszer sem emelkedett 4 százalék fölé. Mindez csökkenti az inflációs nyomást, a bér-ár spirál kialakulásának kockázatát –

ezzel együtt pedig a stagflációét is.

Maga a Fed is hasonlóképpen látja a helyzetet: Jerome Powell egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón elhessegette a stagflációval kapcsolatos aggodalmakat, mondván, nem látja azokat a tényezőket, amelyek ezt kiválthatnák – olvasható a Binance Macro Thoughts című jelentésében.

A kamatdöntés tényénél fontosabb annak az oka

A kérdés tehát az, hogy a friss gazdasági adatok tükrében a Fed csökkenti-e az irányadó kamatot, illetve milyen mértékben. A piaci várakozás az, hogy nem vagy jóval kisebb mértékben, mint ahogy korábban lehetett várni. Egyesek szerint akár kamatemelés is jöhet, de ezt a Binance szakértői nem tartják igazán valószínű forgatókönyvnek.

A Macro Thoughts elemzői szerint a kérdés inkább az, hogy mi áll majd a kamatdöntés mögött. Ha a Fed azért nem vág még kamatot, mert a gazdaság erősödik, miközben az inflációnak pedig még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a toleranciasávba (2 százalék alá) visszatérjen, a jelenlegi enyhe visszaesés a részvény- és kriptopiacok számára akár pozitív fordulatra utaló jelzés is lehet.

Ha azonban a növekedés továbbra is gyenge marad, ha az infláció tovább emelkedik, a bérek pedig ezzel együtt emelkedésnek indulnak, a Fed akár kamatemelés mellett is dönthet, ami inkább kedvezőtlenül fogja érinteni a kriptoeszközöket.

A kriptopiaci helyzet ezzel együtt is pozitív

Tény, hogy a hangulat a kriptopiacon inkább borúlátó volt áprilisban, főként a márciusi bikapiaci optimizmussal összevetve. Mindazonáltal, a megszakítatlan növekedés se nem fenntartható, se nem egészséges a Binance elemzői szerint. A piac csillapodása, a korlátozott visszaesés akár lehetőséget is adhat a befektetőknek, hogy átgondolják a befektetési politikájukat. A szolgáltatók a likviditásuk megerősítésére koncentrálhatnak és megfontolhatják új tokenek, termékek bevezetését.

A Binance Research arra emlékeztet, hogy a helyzet, összességében korántsem olyan borús, mint amilyennek jelen pillanatban látszik. Csak az elmúlt hónapban

  • a Bitcoin hálózaton feldolgozták az egymilliárdodik tranzakciót
  • az ökoszisztémán belüli likviditás tovább bővült, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a stabilcoinok iránti kereslet két éve nem látott szintre emelkedett
  • áprilisban az Eigerlayer protokollon is elindult a restaking, amely az „újrastakelési kollektíva” koncepcióján keresztül hozott paradigmaváltást

Mindezeket figyelembe véve, és a kedvezőtlen hírek ellenére, a kriptopiaci kapitalizáció ebben az évben 38 százalékkal emelkedett, ami egyáltalán nem ad okot a borúlátásra.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.