BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfogták a költségeket az MBH Banknál, nőtt a hitel- és a betéti állomány

Jelentős növekedés mellett kimagasló pénzügyi eredményeket ért el 2024 első negyedévében az MBH Bank. A mérlegfőösszeg 1 337 milliárd forinttal közel 11 785 milliárd forintra nőtt, míg adózás előtti eredménye elérte a 92,8 milliárd forintot. Emellett jelentős hitel- és betéti állománynövekedéssel zárta az év első három hónapját a társaság.

Az MBH Bank az idei első negyedévben számottevő állománynövekedést ért el a betétek és hitelek tekintetében egyaránt, mely részben a Fundamenta-akvizíciónak köszönhető. Bruttó hitelállománya meghaladta az 5 643 milliárd forintot, ami 14,5 százalékkal magasabb a 2023 első negyedévihez képest, ügyfélbetétállománya pedig 7 588 milliárd forint lett, ami 18,2 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban – derült ki a bank csütörtökön megjelent közleményéből. 

20230927 BudapestAz MBH Bank első budapesti digitális ügyfélkiszolgáló pontjának átadása.Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
Jelentett az MBH Bank / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Jelentős állománynövekedés a betétek és hitelek területén

  •  Lakossági területen ugrásszerű, 30,4 százalékos növekedést ért el a bank a hitelállomány terén, ami így 2 216,5 milliárd forintra nőtt, a lakossági betétállomány pedig csaknem 24 százalékkal, 3 166,5 milliárd forintra emelkedett.
  • A vállalati üzletágban ugyancsak stabil növekedés mutatkozott: éves összevetésben 3,4 százalékkal, összesen 2 755,8 milliárd forintra bővült a hitelállomány, míg a betétállomány 16,8 százalékkal emelkedett, elérve ezzel a 4 036 milliárd forintot.
  • A lízing területen pedig – ahol a csoport továbbra is a piac első számú szereplője – csaknem 10 százalékkal, 563 milliárd forintra nőtt a hitelállomány a bázisidőszakhoz képest.

Az MBH Bank folyamatosan és stabilan növekszik, amit jól szemléltetnek bővülő állományaink. Az organikus növekedés mellett ehhez az első negyedévben lezárult Fundamenta-tranzakció is nagy mértékben hozzájárult, melynek köszönhetően mintegy félmillió új ügyféllel gyarapodtunk. Az egyre kedvezőbb gazdasági környezet, és az ennek hatására beinduló hitelezés nyomán az előttünk álló időszakra vonatkozóan is optimisták vagyunk. Célunk továbbra is, hogy ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást biztosítsuk, és minden szegmensben piacvezető bankká váljunk

 – mondta az eredmények kapcsán Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

Szilárd pénzügyi mutatók, magas jövedelmezőség

Az MBH Bank 2024 első negyedévére vonatkozó jelentése alapján a társaság kiemelkedő pénzügyi eredményeket ért el. A bankcsoport mérlegfőösszege éves összevetésben csaknem 13 százalékkal növekedett, így közel 11 785 milliárd forintot tett ki a negyedév végén, emellett a társaság adózás előtti eredménye 92,8 milliárd forint lett, korrigált teljes időszaki átfogó jövedelme közel 63 milliárd forint, amely 74,3 százalékkal jobb eredmény az előző negyedévhez képest.

Az MBH Bank jövedelmezősége 2024 első negyedévében is kimagasló volt, tőkearányos megtérülési mutatója elérte a 30,4 százalékot. Az erős költségkontrollnak köszönhetően a csoport működési költsége 61,6 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami közel 30 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig mindössze 1,9 százalékkal, infláció alatt növekedtek a költségek. A fenti eredmények mellett az MBH Bank az első negyedévben összesen csaknem 33,2 milliárd forint értékű bankadót és extraprofit adót könyvelt a teljes évre. 

Az MBH Bank tőkemegfelelési mutatója 18,9 százalékos, amely továbbra is jelentősen meghaladja a szabályozói elvárásokat, míg az elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutató 17,3 százalék volt, 1 074,2 milliárd forintnyi saját tőke mellett, amely éves alapon közel 30 százalékkal emelkedett.

A bank részvényárfolyama kora délutánig érdemben nem változott, maradt a szerdai 7500 forintos záróértéken.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.