BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pilisvörösvár, 2023. február 15.Farkas Márta, a Magyar Államkincstár értékpapír-forgalmazója (b) a pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési ponton 2023. február 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Állampapír: erre vártak a befektetők – megújul a MÁP Plusz

Az elődjénél magasabb kamatozást kínál a Magyar Állampapír Plusz új sorozata. Június 3-án indul az értékesítés.

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely az ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos hozamot biztosít. (A korábbi sorozat a lejáratig tartásával 4,94 százalék hozam volt elérhető.)

Pilisvörösvár, 2023. február 15.Farkas Márta, a Magyar Államkincstár értékpapír-forgalmazója (b) a pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési ponton 2023. február 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Magasabb kamatozást kínál a Magyar Állampapír Plusz új sorozata / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A papír évente egyszer névértéken eladható lesz, de a sávos kamatozás miatt érdemes lesz a futamidő végéig megtartani. 

A MÁP Plusz megújításával párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). 

Mit tudott eddig a MÁP Plusz?

Öt éve, 2019-ben érkezett új lakossági termékként a Magyar Állampapír Plusz, és rögtön az elején nagy siker lett a befektetők körében. A papír vonzereje a kiszámíthatóság és a likviditás, ugyanis az előre meghatározott sávos kamatozás mellett bármikor eladható. 2021–22 fordulóján volt a MÁP Plusz állománya a legmagasabb, akkor meghaladta a 6300 milliárd forintot, 

majd az infláció emelkedésével veszített vonzerejéből. 

Még most is több mint 740 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van MÁP Pluszban. A MÁP Plusz első kibocsátott sorozatai hamarosan lejárnak, közben az infláció jelentősen csökkent, ezért vált szükségessé a termék megújítása. 

Az új termék kondíciói

A június 3-tól megvehető új MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű lesz, ezalatt évi 6,73 százalékos hozamot kínál a lakossági befektetőknek. A kamatozás változatlanul sávos lesz, az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot. Vagyis a befektetőknek érdemes lesz minél tovább megtartani a papírt, hiszen annál magasabb kamatot tudnak elérni – írta az Államadósság Kezelő Központ közleménye.

 

Az eddigi jegyzés helyett adagolt kibocsátással kerülnek forgalomba a papírok, havonta indít új sorozatot az ÁKK. 

Az új MÁP Plusz évente egyszer, a kamatfizetést követő öt napban névértéken, vagyis 100 százalékos nettó árfolyamon eladható lesz,

ezzel megtartja egyik legnagyobb vonzerejét, a likviditást. A kamatfizetések közötti időszakban pedig a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható az állampapír. 

Az új sorozatból egy befektető maximum 10 millió forintért vásárolhat. 

A kamatokat, akárcsak az első sorozatnál, MÁP Pluszban írják jóvá, így nem kell évente rendelkezni annak felhasználásáról.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kivezetésének pedig az a magyarázata, hogy az új termékre már az első évben 6,25 százalékos kamatot kapnak a befektetők, szemben az 1MÁP 6 százalékos éves kamatával, vagyis már egy év alatt is jobban járnak vele (szükség esetén akár el is adhatják közvetlenül az első kamatfizetés után árfolyamveszteség nélkül). 

A GDP 2 százalékával nőhet a lakossági kötvényállomány

Az ÁKK célja a lakossági állampapírpiacon változatlanul az, hogy 2024-ben a GDP 2 százalékának megfelelő nettó állománynövekedést érjen el, az év eddigi időszakának értékesítési adatai alapján ez reális célkitűzés. További kiemelt cél a lakossági befektetők portfóliószemléletének erősítése, ezt szolgálja a MÁP Plusz megújítása is. Így a MÁP Plusz ismét jól kiegészíti a lakossági termékpalettát. Ezentúl is elérhető lesz inflációkövető termékként a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), a pénzpiaci hozamokat lekövető és azok felett kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), a végig fix kamatot fizető Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), illetve az euróban denominált €MÁP.  

Mennyire lesz vonzó az új MÁP Plusz?

Az új MÁP+ a lejáratig tartással évi 6,73 százalékos hozamot biztosít a befektetőknek. Ezt a hozamot érdemes összevetni a jelenleg piacon lévő, hasonló futamidejű Magyar Államkötvényekkel. A referenciaként szolgáló kötvények közül öt év múlva jár le a 2029/A értékpapír, aki ma ilyet vásárol, lejáratig 6,71 százalékos hozamot érhet el. A jelenlegi hozamszintek mellett jobb választás az új MÁP Plusz, mint a hasonló futamidejű piaci kötvény.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.