BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadik napja esnek az olajárak az OPEC+ ülése előtt, ám jöhet a fordulat

Az OPEC+ vasárnapi csúcsa előtt napok óta csökkennek a nyersolajárak, ám kérdés, hogyan változik a helyzet, ha a várakozások szerint az olajkartell ismét meghosszabbítja kínálatszűkítő politikáját. Rövid távon ugyan nagy a bizonytalanság, mindkét irányba kilenghet az inga, ám hosszabb távon inkább csökkenő olajárak várhatók.

Már harmadik napja esnek az olajárak a globális piacokon az OPEC+ vasárnapi ülése előtt feltámadt, túlkínálattal kapcsolatos aggodalmak miatt. Az északi-tengeri Brent augusztusi határidős jegyzése hordónként 1,9 százalékkal, 82 dollár közelébe esett, míg az amerikai West Texas Intermediate-tel (WTI) már hordónként 78 dollár alatt kereskednek – írta péntek reggel a Bloomberg.

Opec,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries.,Oil,Pump,Jack
Nem csupán az OPEC+ döntésétől függenek az olajárak / Fotó: Shutterstock

A túlkínálat miatt estek az olajárak

A Brentnél ráadásul január óta először alakult ki úgynevezett contango-piac, azaz a túlkínálat miatt először estek az azonnali árak az augusztusi határidős árak alá, miközben a hétfőn azonnalivá váló augusztusi határidős jegyzés felára a korábbi 44 dollárcentről 30 centre szűkült a szeptemberi határidős árhoz mérten, tehát itt is a contango irányába mutat a trend.

Hacsak a jemeni húszik nem lőnek még ki egy-két rakétát szombat estig, a helyzet már nemigen változik az olajcsúcsig, hiszen az elmúlt napokban elhalványultak a vörös-tengeri támadásoktól való félelmek, miközben a kínai kereslet lassulására utaló jeleket is mind többen veszik komolyan a piacon.

A májusi árcsökkenéssel amúgy a Brent idei árfolyamnyeresége már 10 százalék alá esett, így borítékolható, az OPEC+ várhatóan meghosszabbítja a termeléscsökkentést, és a korlátozások egészen 2025-ig fennmaradhatnak. 

Március első hetében az OPEC+ abban állapodott meg, hogy az idei év első felére is kiterjesztik a napi 2,2 millió hordós önkéntes termeléscsökkentést, azaz vasárnap már ki kell derülnie, hogy mi lesz az év hátralévő részében.

A kereskedők eközben még várják a jelzéseket, hogy az Egyesült Államokban elstartoló nyaralási szezon milyen mértékben élénkítheti a fogyasztást. A kereslet szezonális élénkülése ugyanis éppen akkor várható, amikor az amerikai nyersolajkészletek január óta a legnagyobb mértékben csökkentek a tengerentúli Energia Információs Hivatal csütörtöki adatai szerint.

Hosszabb távon lefelé fordulhat a trend

A New York Times mindeközben arról cikkezik, hogy az OPEC+ befolyása hosszabb távon csökkenhet. Az összetartás ugyan alapvetően továbbra is megvan a tagok között, hiszen tisztában vannak vele, hogy ha külön utakon járnak, meredeken zuhanhatnak a bevételeik.

Ennek ellenére repedezik az egység, Angola például decemberben kilépett az OPEC-ből, mondván, a tagság már nem nemzeti érdeke. Az Egyesült Arab Emírségek és Irak pedig lényegesen a kvóták fölé vitte a kitermelést. Az iraki olajminiszter májusban ki is jelentette, hogy nem egyeznek bele az újabb csökkentésekbe, aztán gyorsan visszakozott, hangsúlyozva Irak együttműködési szándékát a fórummal.
A befektetők hosszabb távon többségükben mindenesetre az alacsonyabb olajárakra teszik a tétet. 

Például a Brent-nyersolaj határidős jegyzése 2027 decemberi szállításra hordónként 72 dollárra csökkent.

Gary Ross veterán olajipari elemző, aki jelenleg a Black Gold Investors kereskedőcég vezérigazgatója, azt mondta a lapnak, hogy az elektromos árammal, földgázzal és növényi olajokból származó üzemanyagokkal hajtott járművek növekvő száma az egyik fő oka a befektetők hozzáállásának.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.