BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordul az olajpiac az OPEC+ hétvégi ülése előtt

Minden szem az olajkartell vasárnapi online ülésére szegeződik, amelyen az elemzők előrejelzése szerint valószínűleg nem változtatnak a korábban elhatározott termeléscsökkentés mértékén. Az OPEC+ ugyan az év hátralévő részében is keresletnövekedéssel számol, ám a Nemzetközi Energiaügynökség szerint már érezhető lesz az elektromos átállás hatása.

Az OPEC+ olajkartell vasárnapi online ülése előtt néhány nappal, kedden reggel is folytatódott az olajárak emelkedése, miután hétfőn – az angolszász tőzsdék szünnapja miatti meglehetősen gyér kereskedésben – is feljebb kerültek már 1 százalékkal. Az amerikai West Texas Intermediate 1,4 százalékkal, 78,8 dollárra drágult hordónként eddig a hét második napján, míg az északi-tengeri Brent jegyzése 0,1 százalékkal, 83,2 dollárig araszolt.

Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,:,Pump,Jack,And OPEC
Minden szem az OPEC-re szegeződik / Fotó: Shutterstock


Olajpiaci fordulat a hét elején 

Kisebb fajta fordulat játszódott tehát le a hét elején, hiszen a múlt héten még az amerikai kamatcsökkentési ciklus megkezdésének bizonytalanná válása miatt csúszott lefelé a fekete arany kurzusa.

Éppen Amerika áll amúgy az új keletű emelkedés mögött is – véli a Reuters, hiszen elemzők szerint a vártnál erősebb lehet a kereslet a tengerentúlon is lassan megkezdődő nyaralási szezonban.

Annak ellenére, hogy az általános vélemény szerint a megemelkedett kamatlábak lanyhább olajkereslet-növekedést eredményezhetnek, a valós idejű mobilitási adatok azt jelzik, hogy a bővülés nagyjából egészséges maradt

– mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

Ráadásul az amerikai belföldi légi járatokon is 5 százalékkal, valamivel 90 millió fölé nőtt az ülőhelyek száma májusban áprilishoz képest, ami éves szinten 6 százalékos gyarapodás – derült ki az OAG repüléselemző cég adataiból. Eszerint a helyzet 2019-hez mérten is kedvezőbb.

A nemzetközi járatok májusi ülőhelyszáma pedig már 8 százalékkal haladta meg a járvány előtti utolsó év azonos hónapjában rendelkezésre álló kapacitásokat, éves szinten 11 százalékkal, mintegy 14,2 millióra emelkedve.

Minden szem az OPEC-re szegeződik

Eközben persze minden szem az OPEC+ vasárnapi online ülésére szegeződik, amelyen az elemzők előrejelzése szerint valószínűleg nem változtatnak a korábban elhatározott termeléscsökkentés mértékén. Az ülést az iráni elnök halála miatt halasztották el egy nappal, és ezért tértek vissza az online lebonyolításhoz is.

Arra számítunk, hogy a nyersolaj az elkövetkező napokban drágulhat, mivel az olajkartell várhatóan folytatja az önkéntes termeléscsökkentést, miközben egyre jobbak az amerikai kamatcsökkentés kilátásai is

– mondta a brit hírügynökségnek Szatoru Josida, a Rakuten Securities árupiaci elemzője.

Nemrégiben egyébként OPEC+ tagországai közül három is úgy nyilatkozott, hogy a napi 2,2 millió hordós önkéntes kibocsátáscsökkentést valószínűleg az év második felére is kiterjesztik.

Kína is meghatározó

Ha pedig mindez még nem lenne elegendő, az erős olajkurzust támogatják a Kínából érkező keresleti várakozások is, miután Pekingben tegnap közölték, hogy 47,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget költenek a helyi csipgyártás támogatására.

Az olajkartell sem véletlenül tartja fent ugyanakkor a kínálatszűkítést, a rövid távú emelkedő trend ellenére ugyanis hosszabb távon továbbra is bizonytalannak látják a piacot. Ennek egyik oka, hogy a kartellt alkotó 22 ország közül nem mindenki tartja be a termeléscsökkentés ráeső részét. Februárban például napi 4,21 millió hordót – azaz a kvótáknál 175 000 hordóval többet – bocsájtottak ki. A legrenitensebb ország pedig Irak volt.

Emellett a kartellen kívüli Egyesült Államok jelentősen, napi 13,12 millió hordóra növelte olajtermelését, ami 6,5 százalékkal magasabb a 2019-ben elért korábbi rekordjánál. Ez viszont az OPEC+ piaci részesedésének csökkenését jelenti, ami visszatarthatja a szervezetet a további kínálatszűkítéstől. Januárban Szaúd-Arábia éppen ezért csökkentette a nyersolaj árát Ázsiában, így védve piaci részesedését.

 

Idén már érezhető lesz az elektromos átállás hatása

Mindennek ellenére az OPEC alapvetően – saját szempontjából – még mindig rózsásabbnak látja a jövőt, mint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hiszen míg az IEA szerint – bár a kínálat napi 103,8 millió hordós új csúcsra nő idén – a kereslet napi 1,22 millió hordóval 103 millióra emelkedik, azaz a kereslet és a kínálat meglehetősen kiegyensúlyozott lesz. A kartellnél azonban napi 2,25 millió hordós növekedést várnak a keresleti oldalon.

Az IEA számításai szerint is Kína határozza meg hosszabb távon a piaci helyzetet, és az ország gyors átállása az elektromos járművekre és a nagy sebességű vonatokra jelentősen csökkentheti a nyersolaj iránti keresletet. Továbbá az ügynökség szakértői hasonló folyamatokat látnak az OECD-országok keresleténél is, amely idén napi 100 ezer hordóval napi 45,7 millióra csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.