BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Pénzeső jöhet - fél évvel hosszabb lehet a Richter csúcsgyógyszerének szabadalma

A Richter Gedeon befektetési kapcsolatokért felelős igazgatója beszélt arról a Trend FM-en, hogy egy folyamatban lévő gyermekgyógyászati kutatásuk sikere fél évvel meghosszabbítaná a társaság vezető készítményének – a Vraylarnak – a szabadalmi védettségét az Egyesült Államokban.

A Richter Gedeon legfontosabb saját kutatású termékének, a cariprazine hatóanyagú Vraylar antipszichotikumnak 2029 szeptemberig van kizárólagossága az Egyesült Államokban, de jó esély van rá, hogy a szabadalmi védettség további hat hónappal meghosszabbítható. 

Már Amerikában is ismerik a Richter nevet / Fotó: Róka László

A lehetséges hosszabbításról a gyógyszergyártó befektetési kapcsolatok és ESG vezetője, Réthy Róbert beszélt a Trend FM Prémium Kategória című műsorában. Arról van szó, hogy jelenleg zajlik és harmadik klinikai fázisban van egy gyermekgyógyászati kutatás, amelyben a cariprazine eredményességét vizsgálják skizofréniában érintett 13–17 évesek körében

A tesztek 330 alany bevonásával zajlanak, és hat év után 2025-ben zárulnak. Siker esetén az alkalmazhatóság kibővíthető a fenti korosztályra – amire jó esély mutatkozik a Richter várakozása szerint –, és 

a készítmény szabadalmi védettsége hat hónappal 2030 márciusra tolódna ki.

Ennek dollármilliókban lenne mérhető a jelentősége: azt persze nem tudni, hogy öt-hat év múlva hogy alakul a Vraylar értékesítése a tengerentúlon, de plusz hat hónap rengeteg bevételt jelent az ottani értékesítésért felelős AbbVie-nak és a Richternek is, amely az eladásokból royalty formában részesedik, közel 20 százalék mértékben. 

Tavaly 2,7 milliárd dollárt tettek ki az eladások, idénre 3,4 milliárd dollár az AbbVie prognózisa, amely jó iránytű, eddig minden évben túlteljesültek a tervek. Ha 2024-ben meglesz a 3,4 milliárd dollár, abból mintegy 630 millió dollár illeti meg a Richtert, aktuális árfolyammal váltva 227 milliárd forint. Ehhez a bevételhez csak minimális költség kapcsolódik, tehát szinte 100 százalékban az üzemi eredménysoron mutatható ki.

Tehát nagyon nem mindegy, hogy fél évvel korábban vagy később fut ki a készítmény kizárólagossága. Százmilliárd forintnál is többet hozhat a Richternek, ha valóban később jár le a szabadalmi védettség.

A mi lesz utána kérdés egyformán foglalkoztatja a részvényeseket és a társaság menedzsmentjét. A neuropszichiátria területen öt kutatási projekt fut a Richternél, ebből egy már a második fázisban tart. A legizgalmasabb még 1-es fázisban van, ez az, amit Vraylar 2.0-nak is lehet tekinteni. Bár a molekula hivatalos neve nem ez, hanem az Abbv-932, de a Vraylarhoz hasonlóan szintén egy szelektív D3 dopaminreceptor-modulátor, amelyet a bipoláris depresszió és a generalizált szorongásos zavar kezelésére vizsgálnak. A kutatást az AbbVie és a Richter közösen finanszírozza, a klinikai tesztek még évekig tarthatnak. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.