BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábia a koronaékszerét sem sajnálja, hogy finanszírozni tudja a sivatagi szupervárost

Akár 10-20 milliárd dollárnyi Aramco-részvényt is eladhat Szaúd-Arábia. Kell a pénz, mert az eredetileg 500 milliárd dollárosnak szánt Neom akár 2 ezermilliárd dollárba is kerülhet, ha egyáltalán felépül.

Szaúd-Arábia már a héten bejelentheti 10-20 milliárd dollárnyi Aramco-részvény eladását. Korábban 50 milliárd dolláros kitárazás is felmerült, de a királyság sebezhető pénzügyi rendszere nem kockáztathatja az olajvállalat részvényeinek meredek zuhanását. Az Aramco piaci értéke körülbelül 1900 milliárd dollár. Ami magasabb a 2019-es IPO után elért 1700 milliárdos értékelésnél, de elmarad a Mohamed bin Szalmán koronaherceg által elvárt 2 ezermilliárd dollártól. 

The Line
Ez a projekt még a szaúdi költségvetéshez képest is túlzás / Fotó: Neom

A szaúdi költségvetés egyre nagyobb bajban van, mert a tervezett sivatagi szuperváros, Neom minden pénzt felemészt. Most úgy tűnik, hogy 

az évtized végéig a tervezett tíz mérföld helyett legfeljebb másfél mérföld készülhet el

a sivatagba tervezett párhuzamos felhőkarcoló-szalagokból. Az eredetileg 500 milliárd dollárosnak szánt Neom akár 2 ezermilliárd dollárba is kerülhet, ha egyáltalán felépül.

A The Wall Street Journal szerint szaúd-arábiai tisztviselők azt remélik, hogy friss tőkét vonzhat az Aramco folyamatos és növekvő osztalékfizetése, ami kedvezőnek tűnik más globális olajszereplőkhöz képest. Az Aramco körülbelül 6,5 százalékos osztalékhozamot kínál. Míg az amerikai Exxon 3,4 százalékot, a szintén amerikai Chevron pedig 4 százalékot. A kisebbségi részvényeladást várhatóan hazai és nemzetközi befektetők számára értékesítik. Míg a Reuters korábban arról számolt be, hogy a részvényeladás már júniusban megtörténhet.

Szaúd-Arábia számára óriási a tét, amennyiben

Neom a szimbóluma annak a tervnek, hogy átalakítsák a királyság gazdaságát,

csökkentsék az olajbevételektől való függőségét, s mágnesként vonzzák a pénzt és a tehetséget a világ minden tájáról. Úgy tűnik, az ország pénzének nagy részét egy példátlan városépítési kísérletre pazarolják, miközben ekkora költésnek már nyomot kellett volna hagynia a szaúdi gazdaságon. Míg Neom majd csak évtizedek múlva lehet globális turisztikai látványosság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.