BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétzúzták a kisbefektetők álmait, szakadékban a GameStop részvényei

Nem tartott sokáig a felhőtlen optimizmus a mémrészvény kisbefektetői körében, pénteken napközben több mint 26 százalékkal szakadt be a papír. A GameStop részvényeseit a cég első negyedéves számai és tőkeemelési tervei keserítették el.

Több mint 26 százalékkal, 20 dollár közelébe zuhantak pénteken napközben a GameStop részvényei, miután a videójáték-kiskereskedő közzétette idei első pénzügyi negyedévében elért kiábrándító eredményeit, illetve bejelentette, hogy alaptőke-emeléssel próbálkozik.

GameStop
Zuhanni kezdett a GameStop / Fotó: AFP

Véget ért a GameStop tavaszi ralija

A tengerentúli kisbefektetők egyik kedvenc mémrészvénye a hét első felében közel 170 százalékkal, 64 dollárig erősödött, mintegy 5,3 milliárd dollárral növelve a piaci értékét. Szerdától azonban lejtőre került a papír, a pénteki hírek hatására pedig gyorsult az esés. A május elején lezárt három hónapos periódusban ugyanis a vállalat árbevétele 872 millió és 892 millió dollár között alakult, ami nagyjából 27 százalékos elmaradás az előző év azonos időszakához mérten, miközben nettóeredmény-soron egy 37 millió dolláros mínusz éktelenkedik – írja a The Street amerikai tőzsdei hírportál.

A GameStop menedzsmentje azt is közölte, hogy kismértékben a cég likviditása is mérséklődött, hiszen az egy évvel ezelőtti 1,31 milliárd dollárról 1,09 milliárd dollárra apadt a készpénzállománya.

Kérdés, feladja-e a harcot Roaring Kitty

A GameStop részvényei azután kezdték meg az 5 milliárd dolláros tavaszi ralit, hogy a legendás mémrészvény-spekuláns Keith „Roaring Kitty” Gill május 12-én újra zászlót bontott a közösségi médiában.

Mint ismert, Roaring Kitty vezetésével a kisbefektetők 2021 januárjában – minden fundamentumot figyelmen kívül hagyva – 4 dollárról, 80 dollár fölé hajszolták a GameStop-részvények kurzusát, számos esésre játszó nagybefektetőnek rendkívüli veszteségeket okozva. A rali aztán más mémrészvényekre is átragadt, köztük az AMC-re vagy az időközben csődbe ment Bed, Bath & Beyond papírjaira.

A pénteki bejelentésekre visszatérve, a befektetőket a texasi vállalat tőkeemelési terve sem kápráztatta el, ráadásul egyelőre azt sem közölték, hogy mekkora forrást vonnának be.

Megérezték a vérszagot a shortosok

Megérezték eközben a vérszagot a részvény esésére játszó shortosok is. Az S3 Partners és az Ortex pénzügyi elemzők adatai szerint már a hét elején mintegy 63,2 millió részvényt, azaz a vállalat forgalomban lévő részvényeinek 23,7 százalékát shortolták.

A shortos spekulánsok a részvényeket díjfizetés ellenében kölcsönvéve, majd eladva teszik meg tétjeiket. Ha pedig a részvények árfolyama csökken, alacsonyabb áron vásárolhatják vissza a papírokat, melyeket aztán természetesen vissza kell adniuk a kölcsönadó tulajdonosoknak. Ha azonban az ellentábor felnyomja az árfolyamot a vásárlásaival, csak veszteséggel tudnak kiszállni a pozíciójukból.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.