BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőltek a rekordok Amerikában, tovább menetelhet a BUX

Megmozgatta a piacokat a kedvező inflációs adat az Egyesült Államokban. A BUX is menetelhet tovább.

Napi csúcson és történelmi rekorddöntéssel zárták a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdeindexek. Az S&P 500 5308 ponton zárt, 1,2 százalékos emelkedéssel, ennél is jobb teljesítmény nyújtott a Nasdaq, amely 16 742 pontig menetelt, a Dow Jones pedig már karnyújtásnyira van a 40 ezer pontos álomhatártól. 

tőzsdék, részvény, S&P 500 GYORSHIR
Nőtt az esélye, hogy a Fed szeptemberben kamatot vágjon / Fotó: Angela Weiss/AFP

Ezzel mindhárom index historikus csúcsra került.

Idén már ez volt a 23. kereskedési nap, hogy az S&P 500 történelmi rekordon fejezte be a napi kereskedést. Az emelkedés mögött egyértelműen az amerikai inflációs trend alakulása áll, éves alapon a fogyasztói árak emelkedése 3,4 százalékra csökkent, míg havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek átlagosan az árak áprilisban. 

Érkezett adat a kiskereskedelemről is, azt a hírt is pozitívan fogadták a befektetők, hogy a várt 0,4 százalékos növekedés helyett stagnált a fogyasztás a múlt hónapban (márciushoz képest). Ezek a trendek mind azt a várakozást erősítik, hogy az amerikai jegybank már a közeljövőben nekiláthat a kamatcsökkentéseknek. 

Most 75 százalék az esélye, hogy már a szeptemberi Fed ülés kamatvágással zárul. 

A roppant erős szerdai kereskedésben kiemelkedett 

  • a 3,6 százalékkal erősödő Nvidia, 
  • a 3 százalékkal hasító Eli Lilly 
  • és a 2 százalékkal izmosodó Meta. 

Jó hír a részvénypiacoknak, hogy a 2 éves futamidejű kincstárjegy hozama 4,73 százalék alá csökkent, szépen távolodik az 5 százaléktól, így egyre több befektető súlyozza át a portfóliójában a részvény/kötvény arányt az előbbiek javára.

A kedvező hangulat az ázsiai piacokra is átragadt, a Nikkei 0,8 százalékos pluszban zárt. Csütörtök reggel megérkeztek az első negyedéves GDP-adatok, a japán gazdaság a vártnál nagyobb mértékben – 0,5 százalékkal – zsugorodott 2023 záró negyedévéhez képest. Az elemzők 0,3 százalékos visszaesést jósoltak. A térség valamennyi vezető tőzsdemutatója emelkedett, a dél-koreai Kospi 1 százalékos pluszban zárt.

A BUX is pluszban nyithat, különösen érdekes lesz a Telekom-papírok mozgása a pozitív meglepetésekkel teli negyedéves jelentés után, amit tegnap tőzsdezárás után publikáltak.  

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.