BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új állampapír a piacon – mire elég a felturbózott MÁP Plusz?

Sokáig a lakossági befektetők kedvence volt a Magyar Állampapír Plusz. Aztán elszállt az infláció, és sokan lecserélték ezeket a kötvényeket. Júniustól viszont magasabb kamatot kínál a MÁP Plusz, nagy kérdés, mennyire lesz favorit.

A várakozásoknak és a korábbi bejelentéseknek megfelelően új sorozat érkezett az egykor a legkedveltebb hazai kötvénybefektetésnek számító Magyar Állampapír Pluszból.  

_VEZ554520240219 Budapest
Állampapír hirdetés 
plakát 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20240219 Budapest
Állampapír hirdetés 
plakát 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20240219 Budapest
Állampapír hirdetés 
plakát 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGBudapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
VilággazdaságBudapest 2023.10.19.Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.foto: Vémi ZoltánVilággazdaság
Júniustól viszont magasabb kamatot kínál a MÁP Plusz / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kondíciókat kedden ismertette az Államadósság Kezelő Központ. A részletek ismeretében kijelenthető, vélhetően nem ez lesz a legkeresettebb lakossági államkötvény itthon, de arra mindenképp alkalmas, hogy többeket a portfólió újratervezésére ösztönözzön.

Mennyit hoz a régi-új állampapír?

Az ötéves futamidejű, megújult kötvény – a lejáratig megtartva – évi 6,73 hozamot biztosít, a kamatozás lépcsős, és mivel a kamatláb fokozatosan emelkedik, a befektető akkor jár jobban, ha valóban nem válik meg a papírtól a futamidő alatt. 

Az induló kamat 6,25 százalék, az ötödik évben pedig már 7,25.

Akik kevésbé szeretik aktívan menedzselni az állampapír-portfóliójukat, nekik jó hír, hogy az új MÁP Plusz kamataival (újrabefektetéssel) sem kell foglalkozni, a kamat ugyanis nem pénzben érkezik a számlákra, hanem jóváírásként, Magyar Állampapír Pluszban.

Állampapír: erre vártak a befektetők – megújul a MÁP Plusz

Az elődjénél magasabb kamatozást kínál a Magyar Állampapír Plusz új sorozata. Január 3-án indul az értékesítés.

 

Költségmentes visszaváltás évente egyszer

Szintén az új kötvény mellett szól, hogy évente egyszer névértéken, vagyis költségmentesen eladható, a kamatforduló utáni öt napon. Ez nagy előny, nem csak az intézményi, de a többi lakossági állampapírokhoz képest is. Az utóbbiaknál névértékre vetítve 1 százalékos költséggel kell számolni a kincstárnál, banki vagy befektetési szolgáltatónál pedig akár még ennél is magasabb lehet a visszaváltás díja.

A MÁP Plusz és a piaci kötvények

Az új MÁP Plusz pillanatnyilag jobb befektetésnek tűnik az ötéves referenciakötvénynél is. Ez jelenleg a 2029/A számú állampapír, amelyet 2020-ban bocsátottak ki, és öt év múlva jár le. Az ÁKK napi adatai szerint a referenciahozam 6,95 százalék, de a napi jegyzés alapján a kincstárnál csak úgy vásárolható meg, hogy a lejáratig kevesebb, évi 6,71 százalék hozamot biztosítson.

Ez pillanatnyilag rosszabb befektetés, mint az új MÁP Plusz, de a helyzet könnyen változhat. Ha például emelkednének az inflációs várakozások, vagy fölfelé indulnának a kamatok, az a piacon lévő kötvények árazására is hatással lenne, tehát könnyen lehet, hogy a 2029/A hozama például 7 százalék fölé emelkedik, ekkor viszont már jobb vétel lenne a MÁP Plusznál.

Ellenkező esetben (javuló inflációs trendeknél) a kötvényhozamok a jelenleginél is lejjebb kerülhetnek, közben az új MÁP Plusz változatlanul „tudja” majd a 6,73 százalék éves hozamot, egészen 2029-ig.

Eladás lejárat előtt

Azt is érdemes megnézni, hogyan teljesít az új MÁP Plusz, ha a befektető nem tartja meg öt éven keresztül, a futamidő végéig. Hároméves időszakra a MÁP Pluszt a 2027-ben kifutó Fix Magyar Állampapírral érdemes összehasonlítani: nem sokkal ugyan, de az utóbbi a jobb választás az évi 7,19 százalékos hozama miatt.

Két évre befektetve a MÁP Plusz alternatívájaként a Kincstári Takarékjegy II jöhet szóba, ahol a befektetők éves hozama eddig 6,54 százalék volt, de az ÁKK éppen az új MÁP Plusz bejelentése napján csökkentette a termék névleges kamatát 6,75-ról 6,5 százalékra, ezáltal az éves hozam 6,3 százalékra mérséklődött. 

A módosítás miatt viszont két évre már jobb választás az új MÁP Plusz.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.