BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapír, befektetési jegy, részvény – mutatjuk, melyikkel kaszálnak a háztartások

Újabb 310 milliárd forinttal gyarapodott a háztartások hazai értékpapírvagyona, ami ezzel már közel járt a 25 ezermilliárd fonthoz április végén. Az állampapír mellett a befektetési alapok is keresettek voltak, a tőzsdén is sokat nyertek a bátrabb kisbefektetők.

Áprilisban is szorgalmasan folytatták a vagyonépítést a megtakarítani képes háztartások, melyek összesített, hazai eszközökben fialó befektetése immár közelít a 25 ezermilliárd fonthoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint.

Concept,For,Investment,,Finance,,Saving,Money,And,Business,Strategy.,Hand
Az állampapír mellett a befektetési alapok is hangsúlyos elemei a lakosság befektetéseinek / Fotó: Shutterstock

Az állampapírban, befektetési jegyekben, magyar részvényekben és egyéb termékekben meglévő megtakarítások összértéke 1,3 százalékkal nőtt a második tavaszi hónapban, és ezzel új csúcsra, 24 966 milliárd forintra ért. A vagyonépítés ezzel már 19 hónapja, vagyis bő másfél év óta töretlen.

Az újabb 310 milliárd forintos bővülésben a friss megtakarítások vitték a prímet, a lakosság ugyanis 265 milliárd forintért vásárolt a különböző hazai kibocsátású értékpapírokból. A piaci hozamok ezúttal visszafogottabbak voltak, és 45 milliárd forinttal növelték a meglévő befektetések értékét.

Biztos pont az állampapír

A lakosság 144 milliárd forintért tárazott be magyar állampapírból, ami így ismét a legnépszerűbb eszköznek bizonyult körükben. Ezen belül is a hosszú lejáratú forint kötvényeket keresték, 174 milliárdos tételt vásárolva. Az egy évnél rövidebb lejáratú papírokból – diszkont kincstárjegyekből – ellenben bő 41 milliárd forintnyit váltottak vissza, devizában jegyzett állampapírból pedig 11 milliárd forinttal növelték kitettségüket.

A lakosság április végén minden korábbinál több, 12 855 milliárd forintnyi magyar állampapírral rendelkezett, ami egy százalékos bővülést jelent.

A másik hagyományos slágertermék, a befektetési jegyek iránt mérséklődött a kereslet, az alapkezelőknél az elmúlt hónapokban megszokott megtakarításnak csak a felét, 105 milliárd forintot  kötöttek le a háztartások. A befektetési szakemberek ezúttal ráadásul nem tudták haszonnal forgatni a rájuk bízott megtakarításokat, az előző havi 80 milliárdos nyereség után ezúttal 11 milliárd forinttal apasztották a számlák összértékét a leforduló hozamok. A befektetési alapokban lévő háztartási vagyon azonban még így is egy százalékkal gyarapodott a hónap során.

Nagyot kaszáltak az OTP-vel a kisbefektetők

A tőzsdére továbbra is csak szerényebb megtakarítást visznek a háztartások, a márciusival megegyező, 14 milliárd forintért vásároltak ezúttal is különböző magyar részvényeket.

A kockázatvállalás viszont busásan kifizetődött, a pesti tőzsde ralijának köszönhetően egy hónap alatt 75 milliárd forintos árfolyam-nyereséget könyvelhettek el a bátrabb kisbefektetők:

  • az OTP részvényei 8,3 százalékos hozamot szállítottak, 
  • a Magyar Telekom 3,2 százalékkal drágult, 
  • a Mol papírjai 1,7 százalékkal, 
  • a Richter részvényei közel egy százalékkal erősödött.

A kedvező piaci hátszélnek is köszönhetően így egy hónap alatt 5 százalékkal hízott a lakosság magyar részvényekben fialó vagyona.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.