BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borítékolni lehetett: az Opec+ meghosszabbította a kitermeléscsökkentést

Ugyanakkor a kínálat növelését is a vártnál korábban kezdik el.

Az olajkartell megállapodásának lényege, hogy 2025. januárig meghosszabbították a korábban elhatározott kibocsátáscsökkentést. Ugyanakkor 2025 januárjában elkezdik növelni a kibocsátást, első körben napi 750 ezer hordóval többet dobnak majd piacra.

TO GO WITH AFP STORY * Sale of key Yukos unit 'absurd,' manager says* olaj
Fotó: AFP

A döntés megfelel a vártnak: 

szakértők a kínálatcsökkentés meghosszabbítására számítottak, hogy ellensúlyozzák a szövetségen kívüli olajtermelők megnövelt kitermelését.

Június végén járt volna le le az OPEC+ napi nagyjából 2 millió hordós csökkentése, amely kulcsszerepet játszott a 80 dollár feletti hordónkénti olajár kialakulásában. Ugyanakkor a Szaúdi energiaügyi minisztérium közleménye szerint

a korlátozás a harmadik negyedévben folytatódik, de egy éven belül minden csökkentést kivezetnek.

Az Egyesült Arab Emírségek ugyanakkor napi 300 ezer hordóval növelte jövő évi kitermelési célját.

Az alacsonyabb olajár nagy fenyegetést jelentenek Szaúd-Arábia költségvetésére, a Nemzetközi Valutaalap becslései szerint a királyságnak közel 100 dolláros hordónkénti árakra van szüksége Mohammed bin Szalmán koronaherceg ambiciózus kiadási terveinek finanszírozásához.

Az utóbbi időben az azonnali szállítású Brent ára egyre kevésbé volt magas, mint a határozott idejű szállításúé, ami elemzők véleménye alapján arra utal, hogy olajbőség van kialakulóban a piacon. Ha az olajkartell úgy dönt, hogy növeli a kínálatot, túlkínálatos lesz a piac, és ez az árak meredek csökkenéséhez vezetett volna. 

Mi lesz az árral?

Mindenképpen érdekes lesz figyelni a hétfői olajpiaci fejleményeket. Ugyan a döntés nagy részét már beárazta a piac, azaz a kitermeléscsökkentés meghosszabbítására már nem valószínűsíthető árugrás, ugyanakkor annak azért lehet hatása, hogy 

feltűnt a fény az alagút végén, azaz megerősítették, hogy 2025-ben minden korlátozást kivezetnek 

(persze, addig még változhat a kartell véleménye). Ez ugyanakkor egy olyan új fejlemény, amire figyelhetnek a piacon. Tény, hogy az olaj ára – minden igyekezet ellenére – bőven becsúszott 80 dollár alá. Az amerikai WTI hordóját 77-78 dolláron  jegyzik, április közepén még 85 dollárt is kellett fizetni hordójáért. A Brent 81 dollár körül forog, április közepén 90 dolláron is járt. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.