BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfüstölhet a dohányóriás nyereségének egy része

A British American Tobacco vezetése csökkenő első féléves bevételre és nyereségre számít.

Profitfigyelmeztetést adott ki kedden a British American Tobacco (BAT) a csökkenő cigaretta és az Egyesült Államokban terjedő illegális e-cigaretták kiharaphatnak egy szeletet a dohányipari óriás nyereségéből és bevételéből is első félévben.

July,1,,2023,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,The,British
Fotó: Shutterstock

A társaság vezetése az árbevétel és az üzemi eredmény tekintetében is legfeljebb 5 százalékos csökkenésre számít 2024 első hat hónapjában, az év egészét viszont továbbra is hasonló ütemű bővüléssel tervezi lezárni, 2026-ban pedig 3-5 százalék közötti növekedés jöhet a hazánkban is jelen lévő, Pécsen idén 60 milliárd forintos beruházásba kezdő társaságot.

A visszavágott féléves prognózist a legmeghatározóbb, hazai piacon felmerülő nehézségekkel indokolja a BAT, melynek két hagyományos dohányüzletága mellett új termékei is megszenvedik az új fogyasztói trendeket. A vásárlók ugyanis az Egyesült Államokban is egyre nagyobb számban váltanak a drágább márkákról az alacsonyabb árfekvésű dohánytermékekre, ráadásul emellett sokan használnak illegális, eldobható e-cigarettákat is.

A társaság ugyan már látja a javulás első jeleit, a hazai piacon idén már 9 százalékkal esett vissza a hagyományos cigaretták értékesítése az iparág egészében.

A fellendülés az év második felében jöhet el, amit a vállalat korábban végrehajtott beruházásai is támogathatnak a vezetőség reményei szerint.

Nem mindenki osztja teljesen a British American Tobacco optimizmusát. Chris Beckett, a Quilter Cheviot vezető részvényelemzője szerint ugyanis a BAT első féléve előrejelzett bevétel- és nyereségcsökkenése „markánsabb” volt a vártnál – idézi a Reuters a szakértőt.

A befektetőket is inkább elbizonytalanította a társaság átírt profitvárakozása, a BAT londoni tőzsdén jegyzett részvényei 1,2 százalékkal süllyedtek a kedd délelőtti kereskedésben. Az év eleje óta 5 százalékkal erősödött a kurzus.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.