BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Szakad az euró, brutális mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Az EP-választások okozta bizonytalanság minden fronton hatalmas csapást mért a tőkepiacokra.

Hónapok óta nem volt ilyen gyenge az euró: a közös európai valuta 0,5 százalékkal 1,073-ig esett a dollárral szemben a kora reggeli órákban, a nyugati tőzsdék pedig egyöntetűen hatalmas mélységből indították a napot.

Preliminary results of the European Parliament elections are being announced in Brussels
Fotó: Anadolu via AFP

A német DAX index 0,64 százalékkal 18 441 pontig, a francia CAC 40 1,84 százalékkal 7854 pontig, a spanyol IBEX 0,95 százalékkal 11 293 pontig, az EuroStoxx pedig 1,08 százalékkal 4995 pontig zuhant a kereskedés első perceiben, az átfogó gyengélkedés mögött pedig egyértelműen a tegnapi EP-választások eredménye áll. Franciaországban ugyanis a kormánypárt alulteljesítését látva Macron elnök feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választásokat írt ki, 

a belga miniszterelnök ugyanezen okból egyenesen lemondott, 

Németországban pedig soha nem látott gyenge eredményt ért el az Olaf Scholz vezette kormánypárt.

A szélsőjobb előretörése nyomán a nemzetközi befektetők elbizonytalanodtak az európai piacok egészségében, ezért tömegével ugrottak ki a választások ilyen irányú eredményei által legnagyobb mértékben érintett piacok cégeinek részvényeiből. És ugyan az euró gyengül, a forint még nála is jobban teszi ugyanezt: a hazai deviza 0,41 százalékkal 392,86-ig szakadt a közös kontinentális valutával szemben a kora reggeli órákra, míg a dollárral szemben 0,84 százalékos a mínusz, 365,28-on áll a kereszt.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A BÉT-et eközben nem érintette meg ilyen látványosan az európai felfordulás: a blue chipek fele zöldben, fele pirosban kezdett, a BUX negyed tíz körül 0,09 százalékos pluszban, 69 941 ponton áll. Az OTP árfolyama 0,52 százalékkal 17 500 forintig, a Magyar Telekom kurzusa pedig 0,19 százalékkal 1028 forintig erősödött a nyitást követően, a Mol részvényei eközben 0,14 százalékkal 2836 forintig, a Richter papírjai pedig 1 százalékkal 9380 forintig süllyedtek a kereskedés első húsz percében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.