BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felső határ a csillagos ég az amerikai tech szektor előtt?

A 2010 utáni értékeltségeket tekintve, ilyen magas reálkamatok mellett magasnak tekinthető a Nasdaq jelenlegi árazottsága, amit ugyanakkor validálhat a szektortól elvárt, a historikus értékeknél nagyobb profitnövekedési elvárás. Rövidebb távon a tech szektor kisebb korrekciója is elképzelhető.

A két évvel ezelőtti gyenge teljesítménye óta a tech szektor, azaz javarészt a Nasdaq 100 tőzsdeindex komponensei jelentős mértékben felülteljesítik a szélesebb merítésű S&P 500 Indexet. 

techszektor View of the Nasdaq Stock Exchange in Times Square.
Meddig ralizhat még az amerikai tech szektor? Fotó: AFP

Leiskolázta a Nasdaq az S&P 500-at

Miközben az S&P 500 24,23 százalékos teljesítménnyel zárta a tavalyi évet, addig a Nasdaq 100 ezt 29,58 százalékponttal meghaladva, 53,81 százalékot hozott. A legjobban teljesítő papírok a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos cégek részvényei voltak, mivel ezektől a vállalatoktól tetemes profitnövekedést várnak a befektetők. 

Vagy azért, mert az MI-értéklánc „fegyvergyártójaként” már most jelentős profitnövekedésre tettek szert – például Nvidia –, vagy pedig az MI-technológiába való befektetéseiken keresztül érhetnek el jókora hatékonyságnövekedést, aminek révén erősen megnövekedhet a profitrátájuk. 

Magának a Nasdaq 100 indexnek az aktuális visszatekintő P/E rátája 24 körül alakult 2010 és 2019 között. A visszatekintő ráta 2008 utáni időszakban látott csúcsa 2021-ben 42 körül volt, jelenleg pedig 35-ön áll. Ezen számokat a mindenkori kamatkörnyezetben kell megítélni.

A 2010–2019-es időszakban a reálkamat mértéke 0,5 százalék körül volt, ezt a Covid válság után a Fed a negatív tartományba tolta, így 2021 végén már mínusz 1 százalék körül volt. (A reálkamatot az Egyesült Államokban rendszerint a 10 éves kincstárjegy kamatának inflációval korrigált mértékével mérik.) 

A kamatemelési ciklusok megkezdésének következtében ez jelenleg 2 százalék fölött van, amire 2007 végén volt utoljára példa. 

A 2010 utáni értékeltségeket tekintve, ilyen magas reálkamatok mellett magasnak tekinthető a Nasdaq jelenlegi árazottsága, amit ugyanakkor validálhat a szektortól elvárt, a historikus értékeknél nagyobb profitnövekedési elvárás. 

 

Beváltja-e a tech szektor a reményeket 

A kérdés csupán az, hogy beváltja-e a tech szektor ezeket az extrém magas befektetői elvárásokat. Ha egy befektető hosszú távon gondolkozik, akkor egyértelmű, hogy ez a szektor a leginnovatívabb, és ez rendelkezik a legnagyobb hozzáadott értékkel is, aminek következtében itt a legnagyobb a növekedés, és itt a legmagasabb a profitráta is, ezért egyértelmű, hogy jó befektetési lehetőség a technológiai szektor. 

Rövidebb távon ellenben, ha a reálkamatok ilyen magas szinteken maradnak, és a szektor szereplői nem hozzák a befektetők által elvárt, nagyon dinamikus eredménynövekedést, akkor egy kisebb korrekció vagy oldalazás is elképzelhető a szektorban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.