BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megregulázná a súlycsökkentő gyógyszerek használatát az Európai Unió

Egyre többen próbálnak súlycsökkentő készítmények segítségével lefogyni. Az EMA visszaszorítaná a cukorbetegség és elhízás elleni gyógyszerek indokolatlan használatát, mivel az súlyos ellátási hiányt okozott.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága (EMA) felhívta a nemzeti hatóságok figyelmét arra, hogy tegyenek meg mindent a fogyókúrás és cukorbetegség elleni erős gyógyszerek kozmetikai célú használatának visszaszorításáért. Az uniós szerv álláspontja szerint a gyógyszerekre leginkább rászoruló betegeknek elsőbbséget kell élvezniük az egyéb felhasználókkal szemben, különösen olyan időszakokban, mint amikor a mostanihoz hasonló hiány van a készítményekből – írta meg a Bloomberg.

Ozempic by Novo Nordisk is being displayed on a screen alongside pills and a medical vial with a syringe in this photo illustration taken in Brussels, Belgium, on December 3, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
gyógyszer
Egyre többen próbálnak cukorbetegség elleni és súlycsökkentő gyógyszerek segítségével lefogyni / Fotó: AFP

Az EMA iránymutatása szerint a tagállamoknak meg kell fontolniuk az ilyen gyógyszerek forgalmazásának ellenőrzésére és optimalizálására irányuló intézkedéseket. A készítményeket előállító gyógyszergyáraknak azt is biztosítaniuk kell, hogy a gyógyszerek csak a szabályozó hatóságok által is jóváhagyott marketingüzenetekkel kerüljenek forgalomba.

A téma azt követően került napirendre, hogy a Novo Nordisk által gyártott Ozempic és Wegovy gyógyszer, valamint a rivális Eli Lilly & Co. által gyártott injekciók segítségével az emberek a korábban tapasztaltakhoz képest jóval több súlyt tudnak leadni, emiatt egyes cukorbetegek számára felírt készítményekre nagyon megugrott a kereslet, ami sok helyen gyógyszerhiányt okozott.

Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója szerint ezt a hiányt valószínűleg idén nem is fogják tudni eltüntetni.

Az olyan cukorbetegség elleni gyógyszerek, mint az Ozempic, fogyókúrás célú alkalmazása tovább fokozza a gyógyszerhiányt az EU hatósága szerint. Emiatt az EMA felszólította az orvosokat, hogy a kezeléseket csak a jóváhagyott felhasználási céloknak megfelelően írják fel, és kerüljék el a kozmetikai célú és a fogyókúrára történő felírást.

Az iránymutatás szerint azoknak, akiknek nem súlyos az elhízásuk, és nincsenek ezzel kapcsolatos egészségügyi problémáik, inkább életmódbeli tanácsokat kellene kapniuk, mint cukorbetegség elleni gyógyszereket.

Európában az Ozempic, valamint az Eli Lilly Mounjaro nevű készítménye a cukorbetegség és az elhízás kezelésére is kapott engedélyt. A Mounjaro ráadásul ugyanezen a néven kapható mindkét probléma esetén, miközben az Amerikai Egyesült Államokban Zepbound néven forgalmazzák az elhízás elleni változatát. A Novo Nordisk gyógyszerei, a Wegovy és a régebbi Saxenda egyaránt elérhető az EU-ban testsúlycsökkentésre.

Az EMA figyelmeztette a betegeket, hogy ne próbálják meg kijátszani a rendszert azzal, hogy recept nélkül vásárolnak súlycsökkentő gyógyszereket az interneten, mivel így fennáll a veszélye annak, hogy hamisított terméket kapnak, ami nemhogy nem segít a problémájukon, de veszélyes is lehet az egészségükre. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.