BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Man,Counting,Money,In,Kadikoy,Shoe,Market,And,Customers,In

A vártnál gyorsabban száguld az infláció Törökországban

A tisztviselők szerint ugyan a mostani adat a vártnál rosszabb lett, de mostantól az árromlás lassulására lehet számítani.

A kisázsiai ország évek óta „hiperinflációval” küzd. A májusi árindex elérte a 75,5 százalékot éves szinten, ami még meredekebb, mint az áprilisi 70 százalék. 

Man,Counting,Money,In,Kadikoy,Shoe,Market,And,Customers,In
Vastag köteg török líra – de mit ér? / Fotó: Shutterstock

Recep Tayyip Erdogan elnök egy évvel ezelőtti újraválasztása óta a korábbiakhoz képest hagyományosabb közgazdasági iskolához kíván visszatérni. A nagy kérdés most az, hogy az infláció elkezd-e abban az ütemben csökkenni, mint amire számítanak. 

Elemzők szerint a pénzromlás üteme az év végére 38 százalékra mérséklődhet, 

azaz a Nemzetközi Valutaalap szerint még akkor is Törökországban lehet a világon a hatodik leggyorsabb az infláció.


A jegybank válaszol(hat)

Ha pedig az előrejelzéseknél jóval kedvezőtlenebb pályát jár be az infláció, újabb kamatemelési ciklus indulhat el, miután a márciusi 40 bázispontos szigorítás 50 százalékra hozta fel az irányadó kamatot. 
A monetáris szigort a kormány megszorító intézkedésekkel, elsősorban a hitelezés korlátozásával még megelőzheti, hiszen egy ilyen lépés is csökkenthetné az inflációt.

Jönnek a befektetők

Az infláció csökkenését mindamellett a török eszközök iránti befektetői kereslet közelmúltbeli élénkülése is támogatja.   

A lírakötvények rekordmennyiségű, 6,5 milliárd dollárnyi külföldi tőkét szívtak fel májusban, 

a részvények pedig – dollárban számolva – 30 százalékkal drágultak idén, ami az egyik legjobb teljesítmény a világon. Emellett a szigorúbb költségvetési fegyelem növeli az érdeklődést az önkormányzati kötvények iránt is – hangsúlyozta Tufan Comert, a londoni BBVA globális piaci stratégiai igazgatója. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.