BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin

Története egyik, ha nem a legjobb éve lehet az idei a kriptopiacnak

Az alternatív devizák szegmense gyakorlatilag minden irányból jó híreket kap, a decentralizált világ egyre inkább intézményesül. A kriptopiac virágzásában ugyanakkor nem mindenki hisz.

Szinte minden jel arra mutat, hogy az idei év lehet a kriptopiac valaha volt egyik legjobb esztendeje – és nem csak azért, mert a bitcoin történelmi csúcsának márciusi megdöntése után ismét a 70 ezer dolláros szint környékén jár.

Bitcoin, kriptopiac,
Kirobbanó éve van az idén a kriptopiacnak, az már most biztos / Fotó: NurPhoto via AFP

A bitcoin-ETF-ek mindent visznek

A kriptopiaci fellángolás egyik legnagyobb hajtóereje egyértelműen az, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet januári jóváhagyása óta a befektetők közvetlenül a hagyományos tőzsdéken keresztül is befektethetnek a bitcoinba az ETF-eken keresztül: ezt a lendületet pedig 

az ether alapjainak május végi engedélyezése csak tovább tüzeli.

A bitcoin-ETF-ek iparági rekordot jelentő 18 egymást követő napon is növelni tudták kezelt tőkéjük mennyiségét a múlt hét végével bezárólag, ez a kitüntetett figyelem pedig ismét 73 798 dolláros történelmi árfolyamcsúcsa felé tolta a token jegyzését.

Az ETF-eken túl is ragyog a szektor

A kriptopiaci lendületet az is aláhúzza , hogy a múlt hét végén a Robinhood tőzsde bejelentette, 200 millió dollárért megvásárolja a Bitstamp kriptotőzsdét, hogy ezzel is nyitni tudjon az alternatív devizapiac irányába, gyakorlatilag azzal egy időben, hogy a CoreWeave MI-startup sikertelenül próbálta meg egymilliárd dollárért felvásárolni a bitcoinbányászattal foglalkozó Core Scientificet. Szintén friss, és a szektor számára kifejezetten kedvező hír, hogy 

a Mastercard ismét engedélyezi ügyfelei számára a Binance kriptotőzsdével kapcsolatos tranzakciókat, 

miután a platform sikeresen lezárta jogi vitáját az amerikai igazságügyi minisztériummal. 

A Binance regionális vezetője a VG-nek: a kriptopiac már most zöldebb, mint a hagyományos pénzügyi rendszer – Interjú

Nem csak a Binance-nek, de a teljes kriptopiacnak fájt Changpeng Zhao meghurcolása, a sebek viszont már gyógyulnak, és a fájdalom után egy biztonságosabb és átláthatóbb szektor emelkedik majd ki a porfelhőből. A legnagyobb kriptotőzsde regionális stratégiájáról, a magyar piac helyzetéről, a fenntarthatóságról és a váratlanul gyorsan közeledő ether-ETF-ekről Kyrylo Khomiakovval, a Binance kelet-közép-európai, illetve közép-ázsiai térségért felelős vezetőjével beszélgettünk.

De a kriptós befektetési alapok világa is virágzik: az idei első negyedévben több ilyen alap indult, mint a rekordot jelentő 2021 Q1-es időszakon kívül bármikor, és a tőzsdei bevezetésekkel kapcsolatos pletykák is lángra kaptak – a Kraken tőzsde állítólag már a IPO előtti tőkebevonást tervezgeti, a piacra lépés pedig már 2025-ben megtörténhet.

A javuló tendenciák viszont nem mindenkit győznek meg a piac kilátásairól. Campbell Harvey, a Duke Egyetem pénzügyprofesszora a Bloombergnek kiemelte:

a befektetőknek sokszor elég rövid a memóriájuk. Amikor jó a piaci hangulat, hajlamosak csak a pozitív hírekre figyelni, kizárva a rossz híreket, vagy kicsinyítve azok potenciális pusztítását.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.