BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig tarthat az Nvidia tündöklése?

A Wall Street már a mesterséges intelligencia kulcscsipjeit gyártó vállalat bukására spekulál. Pedig az Nvidia csak most lett a legértékesebb cég az amerikai tőzsdén.

A 31 éve alapított Nvidia kedden a világ legértékesebb cégévé vált. A mesterségesintelligencia- (MI) fejlesztések kulcsfontosságú csipjeit gyártó vállalat részvénye 135,58 dolláron zárt, így az értéke 3,335 ezermilliárd dollár volt, s ezzel kielőzte a 3,317 ezermilliárd dolláros Microsoftot. Az Amazon 2019. februári, rövid tündöklése óta a mostani az első alkalom, hogy nem a Microsoft vagy az Apple a legnagyobb kapitalizációjú cég. Az Nvidia felemelkedése a Cisco ezredfordulós felívelését idézi, s a piaci szereplőket a dotcombuborék kipukkanásának baljós eseményeire emlékezteti.  

Key Speakers At The NVIDIA GTC Conference
Új ipari forradalom / Fotó: Getty Images

Vannak nyilvánvaló párhuzamok az internet robbanásszerű elterjedése és az MI-bumm között, de a változás sebessége más, a piac mérete más, s más az érettségi szakasz, amikor a legértékesebb vállalat lett az Nvidia

– vélekedett John Chambers, aki a Cisco vezérigazgatója volt a dotcombuborék felfújódása idején.

Az Nvidia részvényei tavaly a széles piacot leképező S&P 500 legjobban teljesítő papírjai voltak, s az elmúlt 12 hónapban több mint háromszorosára nőtt az értékük. A vállalatnak alig négy hónap kellett, hogy 2000 milliárd dolláros cégből 3000 milliárd dolláros vállalat legyen.  

A csipgyártó növekedésének motorja, hogy a technológiai óriások, így a Microsoft, a Meta és az Amazon szinte tülekednek az MI-piacon, ezért gyakorlatilag kielégíthetetlen a fejlett csipek iránti igény. A legutóbbi negyedévben az Nvidia 26 milliárd dollárt termelt, ami több mint háromszorosa az előző év azonos időszakában mértnek. Segíti az Nvidia felemelkedését, hogy a 10 az 1-hez arányú részvénysplit vonzza a kisbefektetőket, és pluszforgalmat generál. 
Sok elemző egyetért Jensen Huang vezérigazgató állításával, miszerint az MI az alapja egy új ipari forradalomnak, amelynek a vállalat a legfontosabb beszállítója. 

Az Nvidia lesz civilizációnk legfontosabb vállalata a következő évtizedben, ahogy a világ egyre inkább MI-vezéreltté válik

– mondta Angelo Zino, a CFRA Research elemzője a közelmúltban. 

IT-óriások piaci értéke
Az IT-óriások tülekednek az MI-piacon, az Nvidia alig győzi gyártani a csipeket 

A mesterséges intelligenciába áramló rengeteg pénz aggodalmat kelt a befektetők körében, akik bizonytalanok abban, hogy meddig tarthat a mostani fellendülés. A Sequoia Capital márciusi becslése szerint 50 milliárd dollárt fektettek az Nvidia csipjeibe a fellendülés kezdete óta, de a generatív MI-startupok csak hárommilliárd dolláros értékesítést hoztak. Vagyis jókora az egyensúlyhiány a piacon.

Van néhány valódi problémánk, amit meg kell oldanunk

– mondta a Sequoia partnere, Sonya Huang. Neil Shearing, a Capital Economics vezető közgazdásza pedig úgy véli: 

Az MI körüli lelkesedés egy felfújódó buborék minden jellemzőjével rendelkezik, s valószínűleg segít fenntartani az amerikai részvények emelkedését a következő másfél évben, de végül kipukkad, ezért az amerikai piac jelentős alulteljesítési időszakra van ítélve.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.