BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejjebb csavarta a Napot az Equilor, pedig osztalékot fizet a cég

A naperőműveket üzemeltető társaság éves adózott eredmény összességében valamivel elmaradt az Equilor várakozásától, az egy részvényre jutó profit pedig jelentősen csökkent a 2022-eshez mérten. Ugyanakkor a Nap osztalékot fizet idén, ami befektetői szempontból kedvező lépés.

A tavalyi második fél évben 2022 azonos időszakához mérten közel 17 százalékkal csökkent a naperőműveket üzemeltető Nap társaság árbevétele, holott a cég erőmű-portfóliója 33,5 megawattról (MW) 39 MW-ra nőtt – írja az Equilor.

Nap
Visszaestek a Nap bevételei / Fotó: NAP Nyrt.

Kevesebbet sütött a nap

A kevesebb napsütéses óra miatt az éves termelés is elmaradt a korábban várttól. Összességében azonban 2023-ban 35 százalékkal nőtt a termelési volumen, a tavalyi évben lezárt akvizícióknak köszönhetően.

A 2022-es rekordot követően ráadásul 2023-ban folyamatosan csökkentek a szabadpiaci áramárak, ami idén is folytatódott, hiszen míg 2023 második felében a HUPX áramtőzsdén a naperőművi profillal súlyozott villamosenergia átlagára 97,5 euró/Mwh (megawattóra) volt, az idei első negyedévben már csupán 73 euró tett ki – emeli ki az elemzőcég.

Eközben jogi problémák következtében a származási garanciák (GO) értékesítéséből a cégnek mindössze 53 millió forintnyi bevétele keletkezett egész évben, ám úgy tűnik, a jövőre nézve megszűntek a problémák, bár a 2022-es értéknél ebben az évben még mindig alacsonyabb lehet a szegmens bevétele.

Halasztották a kategóriaváltást a BÉT-en

Költségoldalon az anyagi jellegű ráfordítások közül a menetrendezés, kiegyenlítő energia költsége továbbra is jelentős, azonban más, egyszeri tételek – vállalaton belül lezajlott összeolvadások, BÉT-költségek – is rontották az eredményt. A konszolidáció és a megtakarítás jegyében a társaság egyszerűsítette a vállalati struktúráját, és három leányvállalatot beolvasztott, ennek eredményeképpen 7 darab leányvállalat és 1 társult vállalat maradt a csoporton belül.

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájába való átlépést 2025-re halasztotta a menedzsment, ám az ehhez szükséges IFRS-sztenderdekre való átállás már 2023-ban megtörtént.

Az éves adózott eredmény összességében valamivel elmaradt az Equilor várakozásától, az egy részvényre jutó profit pedig jelentősen, 209 forintról 129,8 forintra csökkent. Ugyanakkor a társaság részvényenként 30 forintos osztalék kifizetéséről döntött, ami befektetői szempontból kedvező lépés volt.

Idén már újra nőhet a termelés

Idén már újra növekedhet a termelés volumene, a társaság tavaly novemberben egy Lajosmizsén található naperőmű vásárlására kötött szerződést, a tranzakció várhatóan még az idei év első felében lezárul. A csökkenő szabadpiaci árak miatt a csoport 10 kiserőműve visszalépett a KÁT (kötelező átvételi tarifa) mérlegkörbe, aminek keretében 47,04 Ft/kWh áron értékesítheti a megtermelt energiát.

A korábban KÁT-ból kilépett erőművek közül 15 MW kapacitású naperőmű továbbra is a szabadpiacon maradt. Bár a szabadpiaci határidős áramárak már alacsonyabbak a KÁT-áraknál, a tavaly megkötött egy éves szerződések még megfelelő megtérülést jelenthetnek, figyelembe véve a forint idei gyengülését az euróhoz képest.

Ezen felül a társaság összesen 11 MW kapacitású erőművei 10 éves határozott idejű szerződés keretében stabil euróbevételt biztosítanak.

Fontos hír továbbá, hogy a társaság sikeresen pályázott hálózati energiatárolók létesítésére, így 

  • Alsónémediben egy 3 MW/6 MWh kapacitású, 
  • míg Lajosmizsén egy 5 MW/10 MWh kapacitású villamosenergia-tároló létesülhet, amelyek 2026-ban készülhetnek el. 

A tárolók építéséhez 405, illetve 610,6 millió forint támogatást nyert el a Nap.

Az Equilor a Nap-részvények árfolyamának elmúlt hetekben látott emelkedésére tekintettel ajánlását vételről tartásra módosítja, miközben a célárat továbbra is 1570 forinton tartja, ami a részvény csütörtöki 1310 forintos záróértékét mintegy ötödével haladja meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.