BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem számít amerikai kamatvágásra a piac – az előrejelzések kerültek reflektorfénybe

Ha a szerda reggeli friss inflációs jelentés kedvezőtlen lesz, akkor valószínű, hogy a jegybankárok többsége legfeljebb egy idei kamatvágást jelez, míg kedvező adatok esetén szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának. Elemzők úgy vélik, a medián egy- vagy kétvágásos értéke egyúttal a kamatcsökkentési periódus startjának időpontjára is erős jelzést ad.

A Fedet kielőző EKB-kamatvágás s az európai jegybank ezt követő héjakommunikációja után ismét az amerikai döntéshozók vannak műsoron. Érdemi kamatlépés vagy komolyabb bejelentés a szerdai Fed-ülésen nem várható, annál izgalmasabb lehet a döntéshozók kamatvárakozásait tükröző dotplot tábla.

Exterior view of the New York Stock exchange (NYSE) at Wall Street ahead of the US Federal Reserve's decision on lending rates in New York on January 31, 2024. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
 Az amerikai jegybank szerdán stabilan tarthatja a rövid távú irányadó kamatát / Fotó: AFP

 

Legjobb lenne, ha a jegybankárok nyaralni mennének

A tavalyi gyors kamatemelési sorozat befejezése után a Fed tisztviselői továbbra is egyetértenek abban, hogy a stabil növekedéssel és tapadós inflációval megáldott  

amerikai gazdaság számára a legjobb lépés az lenne, ha a jegybankárok nem lépnének, hanem inkább kivennék a nyári szabadságukat.

Így esélyt adhatnak maguknak, hogy őszig felmérjék, hogyan áll a munkaerőpiac és az infláció egy évvel azután, hogy két évtizedes csúcsra emelték a kamatlábakat.

A piaci várakozások szerint az amerikai jegybank szerdán stabilan tartja a rövid távú irányadó kamatát a már megszokott 5,25–5,5 százalékos tartományban. Emellett az is nagyon sanszos, hogy fenntartják azt az iránymutatást, amely szerint a jövőben a kamatmozgások nagyobb valószínűséggel mutatnak lefelé, mint felfelé.

Ennek fényében nem annyira meglepő, hogy a kamatprognózisok kerültek reflektorfénybe. Ráadásul a szerda reggeli inflációs adatok még az utolsó pillanatban is finomíthatnak a tábla  eloszlásán. 

Fed-alapkamat alakulása
 

Márciusban még a legtöbb jegybankár két-három idei kamatvágással számolt, ám az egymást követő kiábrándító inflációs jelentések nyomán áprilisban már azt is kétségbe vonták, hogy lehet-e ebben az évben akár egyetlen kamatvágás is. 

Döntő lehet a szerdai inflációs hír

Most arra lehet számítani, hogy kevezőtlen friss inflációs jelentés esetén a tisztviselők legfeljebb egy idei kamatvágást prognosztizálnak, míg ha kedvező adatok érkeznek, akkor szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának.

Mivel a Fed júliusban és szeptemberben ismét ülésezik, sok befektető azt feltételezi, hogy ha két kamatvágás lenne a medián-előrejelzés, akkor szeptemberig megkezdődhet a kamatcsökkentés, ám ha a medián csupán egy vágás, akkor az őszi-téli startot jelenthet.  

Most a medián elég erős jelzést adhat a start időpontjára

– mondta Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza. Hozzátette: az is nehezíti a tisztánlátást, hogy mind a héják, mind a galambok mélyen hallgatnak, nincs igazán aktív agitáció egyik oldalon sem.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.