BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Anderson,-,Circa,March,2023:,Gamestop,Strip,Mall,Location.,Gamestop

Őrült pénzt hajt fel a Gamestop, kérdés, mit kezd vele

A cégvezetés hülye lenne nem élni a piac adta lehetőséggel. Ez azonban megnehezíti, hogy a Gamestop árfolyama igazán magasra szökjön.

Miután az elmúlt hetekben a Gamestop iránti érdeklődés ismét az egekbe tört a 2021-es szárnyalás központi szereplője, Keith Gill visszatérését követően, a cégvezetés élt a mémrészvénnyé válás lehetőségével, és előbb 45 millió részvényt adott el 933 millió dollárért, majd pénteken közölte, hogy újabb 75 millió részvényt dob piacra, ami a keddi árfolyamon csaknem 2 milliárd dolláros további bevételt hozhat a vállalatnak.

Anderson,-,Circa,March,2023:,Gamestop,Strip,Mall,Location.,Gamestop
A Gamestop ma már egy rakás pénzen ül, hiába veszteséges a működése / Fotó: Shutterstock

Ezzel a Gamestop készpénzállománya az egekbe szökik, a vállalat adóssága ugyanis a legutóbbi közzététel szerint mindössze 600 millió dollár körül volt, ám az nem világos, hogy mit kezd a vállalat az ölébe hullott tőkével. Noha a Roaring Kitty felhasználónévvel ismert Gill pénteken egy élő YouTube-adásban ismét kifejezte hitét a vállalatban és annak vezetőjében, Ryan Cohenben, a Gamestop működési eredménye utoljára 2017-ben volt pozitív a Financial Times adatai szerint.

A Gamestop árfolyama lefelé is gyorsan tud változni

Roaring Kitty pénteki megjelenése alatt pedig mintegy 40 százalékot zuhant a részvények árfolyama, igaz, ez előtt jelentette be a cégvezetés a 75 millió darabos, a papírok tulajdonosait erőteljesen kihígító részvényeladást. Azonban a pénteki videó alatt előadott tézis is inkább csak külsőségeiben hasonlított Roaring Kitty 2020–2021-es videóira, túlnyomórészt összefüggéstelen szöveget hallhattak, akik belenéztek, szemben a korábbi, kidolgozott elméletekkel.

Ráadásul a cég vezérigazgatójává tavaly ősszel kinevezett 

Cohen egyelőre nem tudta megállítani az eladások zuhanását, csupán a cég költségeinek lefaragására talált módokat, többek között két amerikai raktár és számos üzlet bezárásával.

Ugyanakkor tavaly decemberben a Gamestop frissítette befektetési politikáját, lehetővé téve, hogy más cégek részvényeiből tárazzon be, igaz, egyelőre főként csak kevésbé kockázatos állampapírokat vásárolt. A cég 2021-ben 1,7 milliárd dollárt vont be részvénykibocsátásokból, amit adósságai kifizetésére, kamatjövedelem megszerzésére és a működési veszteségek finanszírozására használt. A Gamestopnak a legutóbbi pénzügyi évében már nem kellett kamatkiadásokkal küzdenie, miközben az 50 millió dolláros kamatjövedelem már meghaladta a működési veszteség mértékét, ugyanis a vállalat már a legutóbbi részvényeladás előtt csaknem 1 milliárd dolláros készpénzállományon ült.

A Gamestop részvényeinek volatilitásáról korábban is író, a Georgetown Egyetemen pénzügyet tanító James Angel professzor szerint azonban a cég okosan döntött a tőkebevonásról, hiszen 

ha a piacok tálcán kínálják a tőkét a cégnek, azt a lehetőséget akkor is érdemes megragadni, ha nem tudják, hogy azt mire használják. 

Azon ráér a tőke bevonása után is gondolkodni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.