BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenhat év után megnyílik a pénzcsap, váratlan helyről érkezik a kifizetés

Az Európai Központi Bank csütörtökön zöld jelzést adott a legnagyobb görög bankoknak az osztalékfizetésre. A négy helyi pénzintézet 875 millió eurót oszthat vissza tavalyi profitjából.

Több mint másfél évtized után fizethetnek újra osztalékot a görög bankok, amelyek megkapták ehhez az Európai Központi Bank (EKB) jóváhagyását.

Tizenhat év után fizethetnek újra osztalékot a görög bankok / Fotó: Konstantinos Tsakalidis / SOOC / AFP

A délkelet-európai ország négy legnagyobb bankja 16 év után oszthat vissza a tulajdonosoknak a megtermelt profitból, az EKB engedélye egyúttal újabb jele a helyi bankszektor és Görögország gazdasági fellendülésének. A legnagyobb hellén pénzintézet, 

  • az Eurobank 342 millió euró osztalékot utalhat befektetőinek. 
  • A National Bank of Greece (nem összetévesztendő a görög jegybankkal) 332 millió eurót oszthat vissza.
  • Az Alpha Bank 122 millió euró, 
  • a Piraeus Bank pedig 79 millió euró 

kifizetésére kapott engedélyt az EKB-tól.

A négy legmeghatározóbb helyi hitelező tavaly együttesen mintegy 3,5 milliárd eurós nyereségről számolt be, amit a magas kamatlábak és az erőteljes gazdasági növekedés is támogatott.

Az Eurobank tavalyi nyereségének 30 százalékát, részvényenként 0,09 eurót fizet ki, és ugyancsak profitja 30 százalékát osztja ki a National Bank is.

Az osztalékfizetést még a részvényeseknek is jóvá kell hagyniuk, az Eurobanknál erre július 23-án kerülhet sor. A National Bank közgyűlése július 26-án dönthet ugyanerről. A Piraeus Bank részvényesei június 28-án bólinthatnak rá a kifizetésre, az összeg pedig már a következő hónapban meg is érkezhet a számláikra.

A 2009-ben adósságcsapdába és az államcsőd közelébe sodródott Görögország három nagy gazdasági mentőcsomag és szigorú megszorító intézkedések árán talált vissza a normális kerékvágásba, melyek során a nagybankokat feltőkésítették és államosították.

Az elmúlt években a görög bankok a 2016-os 45 százalékról 6 százalék alá csökkentették nem teljesítő hiteleik arányát.

Az ország tavaly nyerte vissza a befektetésre ajánlott hitelminősítését, az idén pedig várhatóan 2,5 százalék körüli gazdasági növekedést könyvelhet el, messze meghaladva ezzel az euróövezet 0,8 százalék körüli átlagát, egyúttal megközelítve a válság előtti szintet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.