BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A Donald Trump elleni merénylet hatása a gazdaságra: kilőtt a bitcoin, rotál a részvénypiac

Mivel eddig meglepően jól sikerült Donald Trump kampányának nyári szezonja, és a sikertelen merénylet is növelte az esélyeit, a Wall Streeten felpörgött az úgynevezett Trump-kereskedés, azaz a befektetők megpróbálják a befektetéseiket úgy átalakítani, hogy nyerjenek az egyre valószínűbb republikánus győzelem gazdasági következményeiből. A bitcoinnak és az eddig elhanyagolt cégek részvényeinek áll a zászló Donald Trump győzelme esetén.

A Donald Trump-rali valójában a június 27-i elnökjelölti vitával kezdődött, amelyen Joe Biden elnök bukdácsolása minden eddiginél több kérdést vetett fel a hivatalban lévő elnök korával és állóképességével kapcsolatban. Akkor kezdték a részvénypiacon lekereskedni Trump esetleges győzelmének a gazdasági hatásait. Megindult a befektetési portfóliók átalakítása, bár a bitcoin vágtája csak a júliusi merénylet után startolt el.

US former President and 2024 Republican presidential candidate Donald Trump points at the conclusion of the second day of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, July 16, 2024. Days after he survived an assassination attempt Donald Trump won formal nomination as the Republican presidential candidate and picked right-wing loyalist J.D. Vance for running mate, kicking off a triumphalist party convention in the wake of last weekend's failed assassination attempt. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Donald Trump szabad kezet kaphat / Fotó: AFP

Trump nyugtatja a befektetőket: nem lesz gazdasági káosz

Azóta a demokraták egyre növekvő tábora követeli, hogy 

  • Biden vonuljon vissza, 
  • és engedje át a pozícióját Kamala Harris alelnöknek 
  • vagy egy másik fiatalabb demokratának, 

akik nagyobb eséllyel vehetnék fel a harcot Trumppal.

Ezután Trump túlélte a július 13-i – múlt vasárnapi – merényletet, és kinevezte meglehetősen fiatal alelnökjelöltjét, J. D. Vance-t, aki az első olyan alelnökjelölt az Egyesült Államokban, aki az 1980–1995 között születettek Y generációjához tartozik. Ráadásul a republikánusok wisconsini jelöltállító konvencióján Trump korábbi kihívói fegyelmezetten felsorakoztak a volt elnök mögött, ami az egység szokatlan megnyilvánulása volt az egyébként széthúzásra hajlamos pártban.

Eközben Donald Trump elkezdett középre húzódni a politikai palettán, hogy megnyerje a bizonytalan szavazókat, és tekintélyes támogatókra tegyen szert az üzleti világban is. A Bloombergnek adott interjújában igyekezett eloszlatni a második elnöki ciklusától rettegő Wall Street félelmeit. Korábbi kijelentéseivel szemben megerősítette, hogy valószínűleg megtartaná Jerome Powell Fed-elnököt is mandátuma 2026-os lejártáig.

Persze nem is Trump lenne, ha nem tette volna hozzá:

különösen, ha úgy gondolom, hogy helyesen cselekszik.

Ezt a félmondatot az elemzők úgy értelmezték, hogy a kamatcsökkentésre utalt, mivel a volt elnök azt szeretné, ha kimaradna a Biden kampányát segítő őszi vágás, és csak már az ő elnöksége alatt kerülne rá sor első ízben.

Trump az interjúban megpróbálta megnyugtatni a befektetőket afelől is, hogy az általa kivetni kívánt új védővámok nem fogják ismét felhajtani az inflációt, noha ezzel kapcsolatban nem ment bele a részletekbe. Még azt is felvetette, hogy fontolóra venné a JPMorgan vezérigazgatójának, Jamie Dimonnak a pénzügyminiszteri kinevezését, azaz a Wall Street-i üzleti élet egyik eminenciását helyezne a kiemelt posztra, persze csak ha Dimon is rábólintana.

MILWAUKEE, WISCONSIN, UNITED STATES - JULY 17: Former US President Donald Trump attends the third day of Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, United States, on July 17, 2024. Thousands of Republicans have gathered in Milwaukee, Wisconsin to show their support for former US President Donald Trump as a crucial November election draws closer. Jacek Boczarski / Anadolu (Photo by Jacek Boczarski / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Donald Trump Wisconsinban, miután hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje lett / Fotó: AFP

Adócsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

Mindennek eredményeként a fogadóirodáknál már átlagosan 66 százalékos esélyt adnak Trump győzelmére. Nyilván fennáll a tévedés lehetősége, ám ez az arány azt sugallja, hogy nem csak Trump győzelmét tartják mind többen reálisnak, de egyre valószínűbb egy totális republikánus győzelem is, aminek eredményeként a kongresszus mindkét házát besöprik, és 

így Trump szabad kezet kaphat a neki tetsző gazdasági reformok megvalósításához.

Ugyanis nem csupán az elnök személyéről szavaznak novemberben a tengerentúlon, hanem a kongresszus mindkét háza is megújul.

Ergo Trump tovább csökkentheti az amerikai társasági adót, amit a demokraták valószínűleg megakadályoznának, ha legalább az egyik házat ők irányítanák a kongresszusban. David Rosenberg, a Rosenberg Research elemzője szerint a republikánus cunami forgatókönyve hozzájárult a Wall Street utóbbi időben tapasztalt rotációjához, azaz ahhoz, hogy a befektetők a technológiai részvényekből a közelmúltban a kisebb vállalatok felé fordultak.

A befektetők úgy vélik, az újabb adócsökkentések lendületet adhatnak az eddig partvonalon kívül tengődő részvényeknek. Érdemes tehát némi átcsoportosítást végrehajtani a javukra a technológia papírokból.

Kilőtt a bitcoin, követi a többi kriptoeszköz is

A Trump-fordulat másik jelentős hatása a befektetésekre, a korábban e téren szkeptikus Trump látványos kriptopiaci pálfordulásának a következménye. A volt elnök tudniillik ígéretet tett a javarészt fiatalokból álló kriptoközösségnek, hogy véget vet a digitális devizák szabályozására irányuló kormányzati erőfeszítéseknek.

A bitcoin kurzusa mintegy 1000 dollárral azonnal ki is lőtt – a 60 000 dolláros szintet is átlépve – a sikertelen merényletet követően, mivel afelől konszenzus van, és a történelmi példák is azt mutatják, hogy az ilyen meghiúsult gyilkossági kísérletek növelik a célponttá vált politikusok választási esélyeit. A trend azóta is folytatódik, csütörtökön délben már 64 900 dollár környékén folyik a legnépszerűbb kriptovaluta kereskedése, miközben a legtöbb kriptoeszköz is lendületesen megindult felfelé.

 

Mindazonáltal a potenciális második Trump-elnökségnek az elemzők szerint árnyoldalai is lehetnek. Például Trump tervei az importvámok emelésére és az illegális bevándorlók kiűzésére egyaránt növelhetik az inflációt, mivel drágulnának az importáruk, és a munkaerőpiac szűkülése nyomán bizonyos iparágakban a bérek is emelkednének – írja a Yahoo Finance.

Emellett a Bloomberg-interjúban például Trump arról beszélt, hogy nem védené meg Tajvant, vagy csak külön fizetség ellenében tenné ezt, ha Kína megtámadná, holott Tajvan a kulcsfontosságú forrása a világ legfejlettebb félvezetőinek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai gazdaság és különösen a mostanában ezerrel hájpolt mesterségesintelligencia-bumm jövője szempontjából.

A technológiai részvények azonnal be is szakadtak, szerdán a Nasdaq részvényindex 2,5 százalékkal esett, ekkora zuhanást 2022 óta nem szenvedett el a technológiai cégek indexe, miközben a Dow Jones emelkedett, ami megerősíti, hogy specifikusan a tech részvényeket szórták a befektetők.

Úgy tűnik, hogy a nagy technológiai részvényekre nehezedő nyomás egy részét Trump azon megjegyzései okozták, hogy Tajvannak fizetnie kellene az amerikai védelemért

– írta a Capital Economics július 17-én, amikor a Bloomberg közzétette az interjút. A TSMC, a tajvani félvezetőóriás részvényei több mint 7 százalékkal zuhantak a hírre, de gyászos napja volt az Nvidiának és a csiptermelő gépeket gyártó holland ASML-nek is.

Trump nem biztos befutó, nem kell minden befektetést rátenni

Kérdés, hogy érdemes a tétet teljes egészében Trumpra tenni, hiszen Biden minden baja ellenére kevesebb mint három ponttal van lemaradva Trump mögött a Cook Political Report közvélemény-kutatási felmérése szerint.

Day 3 - Republican Party presidential nominating convention
Fotó: AFP

Az amúgy is kiszámíthatatlan verseny pedig még tovább fokozódhat. Biden még mindig visszaléphet, és egy kevésbé ismert demokrata léphet a helyére. Trump csalási ügyében ráadásul szeptember 18-án, mindössze hat héttel a választások előtt hoz ítéletet a New York-i bíróság. Az ügyészség 34 bűncselekménnyel vádolja.

Végül mindkét jelölt meglehetősen idős, ezért arra is van esély, hogy a választás célegyenesében egészségügyi vészhelyzet alakulhat ki. A Fehér Ház például szerdán közölte, hogy Biden koronavírus-tesztje pozitív lett, amit sokan már a visszalépés felvezetésének tartanak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.