BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapír: szintet lépett a magyar lakosság kedvence

Május végére átlépte a 25 ezermilliárd forintot a háztartások hazai értékpapírvagyona. A lakosság már több mint 13 ezermilliárd forintnyi magyar állampapírt tart.

Minden korábbinál nagyobb vagyonnal fordulhattak rá a háztartások az idei nyárra, miután májusban szintet lépett a hazai értékpapírokban, azaz állampapírban, kötvényekben, részvényekben és befektetési jegyekben tartott eszközeik összértéke.

_VEZ5898Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
Világgazdaság
Már több mint 13 ezermilliárd forint értékben tart állampapírt a lakosság / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A lakosság rezidens kibocsátású értékpapír-állománya egy hónap alatt újabb másfél százalékkal, 25 369 milliárd forintra hízott a jegybank legfrissebb adatai szerint. 

A különböző befektetési termékekben fialó vagyonelemek összesített értéke először lépte át a 25 ezermilliárd forintos szintet.

Élénk megtakarítási kedv tavasz végén is

A 375 milliárdos bővülés teljes egészében a kiugró megtakarítási kedvnek tudható be, mivel a májusi piaci hozamok nem kedveztek a lakossági befektetőknek. 

Az árfolyamváltozások négymilliárd forinttal apasztották a meglévő befektetések értékét,

ezt azonban bőségesen kompenzálta az eszközökbe frissen beáramló 379 milliárd forint.

Szintlépés az állampapíroknál

A háztartások  áprilishoz hasonlóan leginkább az állampapírokat keresték az utolsó tavaszi hónapban is, 244 milliárd forintnyit vásárolva belőlük. Ezen belül főként a forintban jegyzett hosszú (éven túli) lejáratú kötvények maradtak a fókuszban, 140 milliárd forintos értékesítéssel. A rövid állampapírokból (kincstárjegyekből) további 95 milliárd forintnyit markoltak fel, a devizakötvényekből pedig szerény 8 milliárd forinttal növelték kitettségüket.

A nagybevásárlások következtében a felhalmozott kamatokkal együtt csaknem 2 százalékkal gyarapodott a lakosság kezében lévő magyar állampapír-állomány, és első alkalommal ugrott 13 ezermilliárd forint fölé.

Egyéb kötvényekből mintegy 9 milliárd forintot szereztek be a háztartások, az itt lévő állomány 1 százalékkal bővült.

Az alapkezelőkre sem lehet panasz

Az állampapírok első számú kihívói, a befektetési alapok 111 milliárd forintnyi friss megtakarítást szívtak fel a lakosságtól, és mivel az alapkezelők is jól végezték a dolgukat – 46 milliárd forinttal gyarapítva az állományt a piaci hozamokkal – az eszközosztályban fialó háztartási vagyon bő másfél százalékkal nőtt.

A magyar részvényeken most inkább bukni lehetett

A lakosság továbbra is csak óvatosan tőzsdézik, magyar részvényeket mindössze 16 milliárd forint értékben vásároltak a hónap során. A Budapesti Értéktőzsdét elérő korrekció során 48 milliárd forint árfolyamveszteséget regisztrálhattak papírjaikon a bátrabb lakossági befektetők. 

A legnagyobbat a 7,3 százalékkal leforduló Mol-részvényekkel bukták a tőzsdézők, de az OTP árfolyama is csaknem 5 százalékkal került lejjebb májusban, míg a Richter kurzusa 2,6 százalékot esett. Jól jártak viszont a Magyar Telekomba beszállók, ők egy hónap alatt 6 százalékot kaszálhattak a távközlési papíron.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.