BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Los Angeles Premiere Of Amazon Prime Video's 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Season 1, Bezos, Amazon,

Ötmilliárd dollárnyi Amazon-részvénytől válik meg Bezos: kiderült, kell-e félniük a befektetőknek

A világ második leggazdagabb embere idén másodjára válik meg egy hatalmas pakettől. Az Amazon részvényeinek történelmi csúcsát használja ki a cégvezér.

Újabb hatalmas értékű részvénypakettől válhat meg hamarosan az Amazon alapítója, Jeff Bezos – derült ki az üzletember egy friss beadványából, amit a MarketWatch szemlézett.

Los Angeles Premiere Of Amazon Prime Video's 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Season 1, Bezos, Amazon,
Jeff Bezos idén másodszor kezd hatalmas Amazon-részvény-eladásba / Fotó: NurPhoto via AFP

Újabb Amazon-pakettet ad el Bezos

A bejelentőlap szerint a világ jelenleg második leggazdagabb embere 25 millió részvénytől kíván megválni, melyek piaci értéke a jelenlegi árfolyamszintek mellett megközelíti az ötmilliárd dollárt. Bezos azt követően jelentette be a tranzakciót, hogy 

a cég papírjai elérték a történelmi rekordnak számító 200 dolláros árfolyamot.

Bezos beadványából a tranzakció pontos időpontja egyelőre nem derült ki, annyit azonban tudni lehet a milliárdos részvényeladási preferenciáiból a múltbéli műveletei alapján, hogy szeret relatíve gyorsan túllenni az eladásokon, azokat legfeljebb pár napra szétbontani, nem pedig elhúzni a folyamatot, ahogy sok más üzletember szokta. A nyomtatvány alapján ugyanakkor az is elképzelhető, hogy Bezos már a héten elkezdte papírjainak piacra öntését – emelték ki az elemzők.

Az Amazon alapítójának nem ez lesz az első idei részvényeladási hulláma: február közepén ugyanis egyszer megvált már 50 millió részvényétől, az az akkori árfolyammal számolva 8-8,5 milliárd dollár körüli tőkeinjekciót jelenthetett az üzletember számára.

A VerityData elemzőcég alelnöke, Ben Silverman a friss ügylet kapcsán a MarketWatchnak elmondta

az Amazon befektetőinek nem érdemes aggódniuk a cégvezér tranzakcióját látva, 

mivel azoknak a múltban semmilyen kimutatható hatása nem volt már középtávon sem a részvények árfolyamára – már csak azért sem, mert Bezos még így is hatalmas mennyiségű Amazon-papírral rendelkezik. A cég májusi beszámolója szerint Bezos akkor 936 millió darab Amazon-részvény büszke tulajdonosa volt.

Az Amazon árfolyama az elmúlt egy évben 52 százalékkal erősödött, 2024-ben pedig 32 százalékos pluszban jár a cég kurzusa.

Jeff Bezos jelenleg a világ második leggazdagabb embere a maga 214 milliárd dolláros vagyonával, őt csak Elon Musk előzi meg, akinek 248 milliárd dollárja van az aktuális részvényárfolyamok alapján. A dobogó harmadik fokán Bernard Arnault és családja található, a divatmágnás vagyonát 195 milliárd dollárra teszik a Forbes elemzői.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.