BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-leállás: Az amerikai tőzsdék működnek, de adják a légitársaságokat és néhány pénzügyi részvényt

Kapkodnak a befektetők az IT-összeomlás után, az amerikai tőzsdén nehéz most piaci logikát találni. A Charles Schwab esik, mert online funkciói akadoznak, míg a VISA rendszerei normálisan működnek, mégis beadták a részvényt. A Goldman és a JPMorgan emelkedik, pedig az előbbinél nem volt gond, az utóbbinál voltak technikai problémák.

A csütörtöki negatív korrekció és a péntek hajnali globális informatikai zavarok ellenére az amerikai piacok rendben kinyitottak. Nem volt fennakadás, sem a New York-i tőzsdén, sem a Nasdaq-n. A széles piacot leképező S&P 500 és a technológiai fókuszú Nasdaq Composite enyhe pluszban, 0,2, illetve 0,3 százalékkal indult, míg a klasszikus Dow Jones inkább lefelé tájékozódott 0,35 százalékos mínusszal. 

Wall Street sign, New York City, USA.
Fotó: GettyImages

Pedig az előjelek nem voltak kedvezőek, amennyiben a JPMorgan, a Charles Schwab, a Vanguard, a londoni tőzsde és az Európai Energiatőzsde is technikai problémákat tapasztalt. A JPMorgan dolgozói reggel nem tudtak belépni a számítógépükbe. A Schwab egyes online funkciói elérhetetlenek vagy lassúak. A Vanguard brit egységének voltak weboldalbetöltési gondjai. A londoni tőzsdének a híroldala nem üzemelt. Az energiatőzsdén pedig az egyik kereskedési platformmal voltak gondok.

Már a nyitás előtti kereskedésben 2 százalékot csúszott a Microsoft és 13 százalékot zuhant a CowdStrike, miután kiderült, hogy a biztonsági cég frissítése állhat a Windows-gazdagépek összeomlása mögött. A tőzsdeharangot követően a Microsoft bő 0,5 százalékos mínuszba csúszott, míg a CowdStrike több mint 10 százalékot zuhant. 

A Charles Schwab közel 0,5 százalékos mínuszban nyitott. Bár a VISA azt közölte, hogy rendszerei normálisan működnek, mégis közel 1 százalékot esett a részvény a kereskedés első félórájában. A reggel még technikai malőrrel küzdő JPMorgan bő 0,5 százalékos pluszban nyitott, hasonlóan, mint a munkanapot normálisan indító Goldman Sachs. 

Nehéz logikát találni a befektetők döntéseire a pénzügyi szektorban, úgy tűnik kapkodva áraz a piac. 

Már a kereskedés első perceiben beadták a járataikat leállító nagy amerikai légitársaságok részvényeit.

Így a Delta Airlines 1 százalékot esett, a United Airlines 0,5 százalékot, az American Airlines pedig negyed százalékot. Míg a Frontier Airlines melynek gépei már csütörtök éjszaka földre kényszerültek, s az első érintett légitársaság volt, több mint 1 százalékos esést szenvedett a Nasdaq-n.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója 

minden idők legnagyobb informatikai kudarcának nevezte

 a csütörtökről péntekre virradóan történteket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.