BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció jöhet az olaj piacán, de az arany továbbra is erős

Az elmúlt héten a Bloomberg árupiaci indexe 1,2 százalékkal esett, a veszteség minden szektort érintett, kivéve az úgynevezett szoft termékeket.

Az elmúlt héten a Bloomberg árupiaci indexe 1,2 százalékkal esett, a veszteség minden szektort érintett, kivéve az úgynevezett szoft termékeket, amelyek közül a cukor, a kávé és a gyapot árfolyama emelkedett ugyan, azonban a fontos termőterületeken tapasztalható javuló időjárási körülmények és a tavalyi termésből megmaradt bőséges készletek miatt, ismét nyomás nehezedett gabonaszektorra.

Az energiaszektorban vegyes volt a hét. A földgáz veszteségei ellensúlyozták a más kontraktusok kisebb áremelkedését. A fémszektor tovább konszolidálódott; az arany a kulcsfontosságú támasz felett tudott maradni, a réz az év elején tapasztalt erős nyereség mintegy felét vissza adta.

A CFTC, a kereskedők pozicionáltságáról szóló legutóbbi június 25-ig tartó hétre vonatkozó jelentése (COT report) szerint, a hedge fundok ezekre a fejleményekre reagálva megnövelték vételi pozíciójukat a nyersolajban, a gázolaj, a platina és a cukor piacán. Ezzel szemben az eladások a  gabonákra, a földgázra, a rézre, és a kakaóra koncentrálódtak.

Az olajspekulánsok már harmadik hete növelik pozíciójukat a WTI és a Brent piacán egyaránt. Hétfőn a WTI-nek sikerült kitörnie a 80–82 dolláros konszolidációs sávból, a Brent viszont továbbra is – immár két hete – a 85–87 dollár közti sávban mozgott. Több tényező is befolyásolta a befektetői hangulatot a napokban. A Mexikói-öbölben tomboló Beryl hurrikán miatti aggodalmak csökkentek, viszont a csökkenő olajkészletek és a folytatódó közel-keleti feszültség támogatják az árakat. Az előző napok akumulációját figyelembe véve, valószínűleg az említett sávok alsó szintjeit teszteli majd a piac a közeljövőben – ahogy a hurrikán miatti félelmek csökkennek.

A Bloomberg Commodity index alakulása (pont)

A nemesfémek piacán egyenlőre nem csökkentették lényegesen pozíciójukat a nagybefektetők. Ez rávilágít arra, hogy a francia előrehozott választások, de méginkább a novemberi amerikai elnökválasztások miatt a befektetők lehetőséget látnak további ralira. A nagybefektetők aranykitettségüket 5 ezer kontraktussal csökkentették, az ezüst nettó long változatlan maradt, miután mind a long, mind a short pozíciók száma csökkent. Az aranynál a 2300 dolláros támaszra figyel a piac, ennek letörése további eladást indíthat el. Felfelé a 2350 dolláros ellenállást követően a 2500 dollár felé veheti az irányt a kurzus. Az ezüst esetében a 30 dolláros lélektani ellenállás áttörése után a következő fontos mérföldkő a 32,50 dolláros szint, amely utat nyithat egy erőteljesebb ralinak.

A gabonaeladások felgyorsultak, élükön a kukoricával (mínusz 86 ezer kontraktus), ezt követte a szójabab (mínusz 59 ezer) és a búza (mínusz 26 ezer). A BCOM gabonaszektor index 4,2 százalékkal esett vissza a jelentési héten az oroszországi javuló időjárás miatt, az amerikai negyedéves készletek alapján arra számít a piac, hogy jelentős mennyiséget lehet átvinni a következő évre. Emiatt mindkét gabona árfolyama négyéves mélypontokat tesztel, és ha nem jön valamilyen lényeges változás a kínálati oldalon, akkor az árak nagy valószínűséggel huzamosabb ideig alacsonyan maradnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.