BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalódást okozott az olajóriás

Gyengén zárta a második negyedévet az olajóriások közül elsőként jelentő TotalEnergies.

Csalódást keltő eredménnyel nyitotta meg az olajóriások negyedéves gyorsjelentéseinek sorát csütörtök reggel a TotalEnergies.

TotalEnergies, olaj, Poster and logo on the Coupole Tower, compagny Total's head office renamed TotalEnergies in 2021 in the La Defense business district west of Paris in Courbevoie, France on 7 June 2024. (Photo by Antoine Boureau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Kisebb lett a vártnál a TotalEnergies profitja / Fotó:  AFP

A francia energiavállalat profitja éves alapon 6 százalékkal 4,7 milliárd dollárra csökkent, és ezzel elmaradt az elemzők által várt tavalyi, 4,96 milliárdos szinttől. A június végén lezárt, szezonálisan hagyományosan erősebb második negyedév gyengébb teljesítményt hozott az első háromhavinál, amikor még 5,1 milliárdos nettó profit jött össze.

A bevételeinek döntő részét olaj- és gázkitermelésből, valamint azok értékesítéséből szerző Total az alacsonyabb finomított termékkereslettel és gázeladással magyarázta a visszaesést.

Az elmúlt negyedévekben a társaság eredményei már elmaradtak a 2022-es rekordszinthez képest, amit az orosz–ukrán háború kitörését követő energiaár-robbanás lendített fel. A társaság teljesítménye ezzel együtt is a járvány előtti szintek felett van, mivel – különösen a tengeri cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti – kereslet továbbra is növekszik.

A finomított termékeknél tapasztalt mérséklődő kereslet azonban nyomot hagyott a társaság nyereségén. Az alacsony európai dízelkereslet továbbra is hatással van a finomítói árrésekre, amihez alacsonyabb árak társulnak, ahogy az orosz ellátási zavar miatti piaci volatilitás normalizálódik.

A vállalat a harmadik negyedévben legfeljebb kétmilliárd dollár értékű sajátrészvény-visszavásárlást tervez, egyúttal megerősítette, hogy 2024 egészben 17-18 milliárd dollárt fordít beruházásokra.

A részvényárfolyam 1,3 százalékkal került lejjebb a csütörtök reggeli kereskedésben, ezzel az év eleje szintre ereszkedett vissza a kurzus. A nagy olajcégek közül a BP jövő kedden, a Shell két nappal később, az amerikai Exxon és Chevron pedig pénteken közli negyedéves pénzügyi számait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.