BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ömlik a pénz a JPMorganhez és a Citigrouphoz, ám a legnagyobb amerikai bank legendás vezére kimérten reagál

Mind a JPMorgan, mind a Citgroup kellemes meglepetést szerzett az elemzőknek, a részvényesekről nem is beszélve, hiszen mindkét tengerentúli nagybank felülmúlta a piaci várakozásokat a második negyedévben. Jamie Dimon, a JPMorgan legendásan óvatos első embere a rekordprofit dacára persze ismét visszafogottan értékelte bankja eredményeit és az amerikai gazdaság kilátásait.

Felülmúlta az elemzők várakozását az amerikai JPMorgan és a Citigroup is – derült ki péntek délután, amikor a két bank közzétette második negyedéves gyorsjelentését.

JPMorgan Jamie Dimon
Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója / Fotó: AFP

A JPMorgan nagyot vert a várakozásokra

A JPM-nél a bevétel és az egy részvényre jutó profit (EPS) is jócskán meghaladta a vártat, nem kis részben az éves bázison 52 százalékkal emelkedő jutalékbevételeknek köszönhetően, míg a Citinél ugyan kisebb volt a plusz mindkét soron, azonban a részvénykereskedésből származó bevételek itt is 37 százalékkal, egészen 1,5 dollárig nőttek.

A híresen konzervatív és visszafogott Jamie Dimon a legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan vezérigazgatója továbbra is óvatos húrokat pendített meg értékelésében, holott a nagybank nettó profitja éppen egynegyedével, 18,15 milliárd dolláros új rekordra, részvényenként pedig 6,12 dollárra gyarapodott, miközben a bevételei 20 százalékkal, 51 milliárd dollárra bővültek. Igaz a korrigált EPS mindössze 4,26 dollár lett, ám az elemzők csupán 4,19 dollárral számoltak.

Dimon persze a CNBC szerint kommentjében ismét utalt a lehetséges jövőbeli kockázatokra, köztük a vártnál esetlegesen magasabb inflációra és kamatokra, annak ellenére, hogy

a részvények és kötvények értékelése jelenleg meglehetősen kedvező gazdasági kilátásokat tükröz.

Mint kiemelte:

A geopolitikai helyzet továbbra is összetett és potenciálisan a legveszélyesebb a második világháború óta – és a kimenetele, valamint a világgazdaságra gyakorolt hatása még mindig ismeretlen.

Hozzátette viszont, hogy szerinte is némi előrelépés történt az infláció csökkentésében, de még mindig több tényező miatt emelkedhetnek az árak. Ezek: 

  • a nagy költségvetési hiány, 
  • az infrastrukturális szükségletek, 
  • a globális kereskedelem átalakítása 
  • és a világ újramilitarizálása.

A vártnál jobb eredményt ért el a Citigroup is

Jane Fraser, a Citigroup vezére ehhez képest gyakorlatiasabb megjegyzésekkel értékelte az általa vezetett pénzintézet eredményeit.

Eredményeink jól mutatják a stratégiánk végrehajtása terén elért eredményeket és a diverzifikált üzleti modellünk előnyeit

 – hangsúlyozta.

Jane Fraser, a Citigroup első embere / Fotó: AFP

„A piacok erős negyedévet zártak, ami a vártnál jobb teljesítményt eredményezett nálunk is” – fűzte hozzá.

A Citi korrigált EPS-e mintegy 10 százalékkal, 1,52 dollárra nőtt, miközben a piac csak 1,39 dollárt várt. A bankház bevételei pedig 60 millió dollárral meghaladták az elemzői konszenzus által prognosztizált 20,07 milliárd dollárt.

A Citi részvényei a hírre több mint 2 százalékkal, 67 dollár fölé ugrottak a tőzsdenyitás előtti online kereskedésben, míg a JPM papírjai 207 dollár körül stagnáltak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.