BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki lesz a befutó? Őrült verseny zajlik a fogyasztótabletták piacán

Az injekciós verzió már tarol a piacon, a valóban hatásos fogyasztótablettáknál viszont hatalmas a verseny a befutó helyekért. A Roche mai bejelentésével némi előnyre tett szert.

Hamarosan új riválist kap a súlycsökkentő szerek piacát uraló Novo Nordisk–Eli Lilly páros, miután a svájci Roche CT-996 kódnéven futó kísérleti tablettájával egy friss kutatás szerint négy hét alatt átlagosan 7 százalékos súlycsökkentést lehetett elérni az elhízás korai stádiumában lévő betegeknél. 

Tabletta - fogyás

Doctor,Measuring,Obese,Man,Waist,Body,Fat.,Obesity,And,Weight
A súlycsökkentő gyógyszerek piaca óriási növekedésére számít a Goldman Sachs az Egyesült Államokban, ami a gazdaságban is tovább gyűrűzhet.
Az elhízás népbetegség, amely tablettával bizonyos szintig orvosolható lehet / Fotó: Shutterstock

Eközben a napi szedésű tabletta helyett hatástalan placebót kapó pácienseknél alig több mint 1 százalékos fogyást tapasztaltak. A fogyasztótabletta sikerének híre 2020 márciusa óta nem tapasztalt, 7,4 százalékos ugrást váltott ki a Roche zürichi tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyamában. 

A tabletta híre megmozgatta az árfolyamokat 

A Roche papírjai az idén ezt beszámítva 12 százalékkal drágultak. Ugyanakkor a rövid idő alatt a világ legismertebb cukorbetegség elleni, illetve súlycsökkentő hatású gyógyszereit, azaz a szemaglutid hatóanyagú Ozempicet és a Wegovyt gyártó dán Novo Nordisk árfolyama 5,2 százalékot zuhant Koppenhágában a kéretlen konkurens sikerének a hírére. 

Volt honnan, hiszen az elmúlt egy évben 73 százalékkal erősödött a cég részvényárfolyama, ezzel Európa legnagyobb értékű tőzsdecégévé avanzsált, megelőzve a világ első számú luxusipari holdingját, a francia LVMH-t.

Az Eli Lilly még nagyobb ralit futott, 110 százalékkal erősödött egy év alatt, ebből most 2,7 százalékot adhat le, a nyitás előtti elektronikus kereskedés adatait figyelembe véve. 

Rá is fér a Roche-ra egy kis napfény, a svájci társaság ugyanis sorozatosan szenvedte el a kudarcokat, ugyanis a rákellenes és az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló készítményei nem hozták az orvosilag elvárt és a befektetők által is remélt eredményt. A cég folytatja próbálkozásait e két területen, ám 

úgy döntött, hogy a súlycsökkentő gyógyszerek piacán is megméreti magát, 

s ez – most úgy tűnik – a CT-996-os révén sikerülhet neki. A cég tavaly decemberben 2,7 milliárd dollárért megvette a Carmot Therapeuticsot, amely a súlycsökkentők fejlesztésében már eredményeket tudott felmutatni, májusban a CT-388 kódnevű, heti egyszeri adagolású injekciója például átment az első tesztelési fázison.

Amúgy hatalmas és egyre bővülő piacról van szó, amelyet legfrissebb prognózisában a Goldman Sachs az évtized végére 130 milliárd dollárosra becsült. Egy éve még csak százmilliárdos piacról lehetett becsléseket hallani.

Sok függ a mellékhatásoktól

Persze egy vizsgálat nem vizsgálat, rengeteg függ attól is, hogy a CT-966 milyen mellékhatásokat vált/váltott ki a 25 elhízott betegnél. A Novo és az Eli Lilly szerencsés volt ebben, a szív- és érrendszeri betegségeknél a halálozás kockázatát például markánsan csökkentették a gyógyszer alkalmazásával, s mint felmerült az a demencia ellen is hatásos lehet

Közben érkeznek azért aggodalomra okot adó hírek is, ilyen például a Harvard Egyetemen végzett kutatás, amely 

a szemaglutid hatóanyagot a látáscsökkenéssel hozza összefüggésbe. 

Megállapításuk szerint a 2-es típusú cukorbetegségben vagy elhízásban szenvedő betegeknél, akiknek szemaglutidot írnak fel, megnő a nem-arteritiszes elülső ischaemiás optikai neuropátia (NAION) kockázata – ez egy olyan állapot, amely az egyik szem látásának elvesztéséhez vezethet. 

Ezeknél a betegeknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a szembetegséget, mint azoknál, akik nem használtak testsúlycsökkentő gyógyszert – írja a CNBC

A vizsgálat eredményei alapján a Roche tablettája versenyképes lehet a piacon

– értékelték a fejleményeket a Jefferies elemzői. Kétségtelen előnye, hogy szájon át szedhető készítményről van szó, amely ebben a tekintetben úttörőnek számít a konkurensek körében. Döntő fontosságú, hogy a tablettát potenciálisan a nap folyamán bármikor be lehet venni – azaz nem csak éhgyomorra –, ami kényelmes lehetőséget jelenthet a hosszú távú fenntartó kezelés során.

A riválisok sem tétlenkednek

A CT-996 mindenesetre sikerrel vette az első akadályt, s a gyógyszerfejlesztési és -engedélyezési eljárás következő szakaszába léphet, s ha hozza az eredményeket pár éven belül a találkozhatunk vele a gyógyszertárak kínálatában.

  • A Pfizer, 
  • az Eli Lilly 
  • és az AstraZeneca 

is dolgozik a tűmentes megoldáson, de ők még lemaradásban vannak a Roche-hoz képest, bár a Pfizer a múlt héten már biztató híreket közölt. 

A pandémia idején oltóanyagaival mesés forgalomra és profitra szert tett amerikai óriáscég részletek említése nélkül jelentette be, hogy a korábban a mellékhatásai miatt átdolgozott hatóanyagával, a danuglipronnal jó eredményeket ért el az elhízottakból álló 20 fős csoportnál. Négyféle variánssal dolgoztak, és a napi kétszeri szedésről a napi egytablettás dózisra is át tudtak térni a Bloomberg szerint.

Roche headquaerter basel
A Roche bázeli főhadiszállásán végre jó híreknek örülhettek /Fotó: AFP

A Reuters kisebb cégek biztató eredményeiről is beszámolt. A Structure Therapeutics pirulájával 12 hét alatt 6,2 százalékos fogyást lehetett elérni, míg a Viking Therapeutics kísérleti tablettájának szedésénél négy hétre 3,3 százalékos súlyvesztést mutattak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.