BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kongatja a vészharangot a hitelminősítő a magas adósságok miatt

A következő években csak nőni fog a legnagyobb gazdaságok adósságszintje. A költségvetések rendbetételére kifejezetten csekély az esély az S&P Global szerint.

A következő években aligha várható, hogy az Egyesült Államok, Franciaország és más nagy gazdaságok adósságszintjének növekedése megálljon – figyelmeztetett kedden az S&P Global hitelminősítő.

London,,United,Kingdom,-,May,18,,2023:,Standard,And,Poor's, adósság
A hitelminősítő szerint évekig nem várható, hogy a nagy gazdaságok foglalkoznak az adósságukkal / Fotó: Shutterstock

A választások sokasága nem kedvez az adósságcsökkentésnek

A társaság értékelése napokkal érkezik a francia választások második fordulója vagy épp a brit választás előtt, és alig négy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt, miközben mindegyik országban a politikusok a gazdasági helyzet és a közszolgáltatások, valamint a szavazók mindennapi életének javítását ígérik – írja a Reuters.

A hitelminősítő szerint csupán az adósságszint stabilizálásához olyan országokban mint az Egyesült Államok, Olaszország és Franciaország 

a költségvetés elsődleges egyenlegét több mint a GDP 2 százalékával kellene javítani, ami nem valószínű a következő három évben.

Az S&P jelentése szerint csak az eladósodás feltételeinek gyors romlása tudná a G7-országok kormányait rávenni arra, hogy elszántabb költségvetési konszolidációt léptessenek életbe a választási ciklus jelenlegi pontján.

A hitelminősítő figyelmeztetése alig pár nappal követi a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) éves jelentését, amely ugyancsak a világszerte növekvő államadósság miatt kongatta meg a vészharangot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.