BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg a fordulat az olajpiacon

Már második hete esik a nyersolaj ára a növekvő tartalékok, valamint a politikai események következtében.

Az amerikai Fed a tervek szerint július legvégén pontosítja politikáját, iránymutatást ad a piacnak. A befektetők arra számítanak, hogy nem nyúlnak a kamatokhoz, de közben a szeptemberi csökkentés lehetőségét sem zárják ki.  

A magasabb kamatok növelik a fogyasztók és a vállalkozások hitelfelvételi költségeit, ami csökkentheti az olajkeresletet.


Eközben Kína, a második negyedévben a vártnál lassabb, 4,7 százalékos gazdasági növekedést jelentett, ami aggodalmat keltett az ország olajkeresletével kapcsolatban, és továbbra is nyomást gyakorol az árakra. Míg az elmúlt hetek eseményei hatására a kínai olajtársaságok 10 százalékot estek, addig az európai és amerikai olajipari cégek árfolyama nem sokat változott.

Mind a Brent, mind a WTI egy aránylag jól behatárolható kétéves sáv közepén mozog, és jelenleg egy emelkedő trendvonalat tesztel ezen a sávon belül. A Brent esetében a támasz a 82 dolláros szint, míg a WTI esetében 78 dollár jelentheti az ellenállást. 
 

Az amerikai földgáz határidős jegyzése több mint 4 százalékot emelkedett, 

és elérte az egyhetes csúcsot, 2,2 dolláros áron. Ez a fellendülés az előző heti 8,6 százalékos visszaesést követi, a spekulánsok realizálták hasznukat és zárták a short pozícióik jelentős részét.
A Freeport LNG export terminált a Beryl hurrikán után sikerült újraindítani, ami némileg nyugtatja a piacot.

Az ipari fémeket az ág is húzza

A kínai negatív gazdasági hírek az ipari fémek árát is lefelé húzzák. A réz már harmadik hete esik és ez idő alatt már vagy 11 százalékot vesztett értékéből, a következő jelentősebb támasz 4 dollárnál van. A vasérc tonnánkénti ára megközelítette a 100 dollárt, miután a heti kínai politikai találkozó nem hozott jelentős ösztönző eredményt. A vasérc 2,4 százalékkal, 101 dollárra esett Szingapúrban, a határidős ügyletek már a harmadik napja esnek, és a zuhanás tovább folytatódhat, ha nem érkeznek az ipart támogató hírek.
A nemesfémeknek ezzel szemben továbbra is az idei csúcsok közelében mozognak, az ár alakulását az elkövetkező időszakban leginkább a dollárárfolyam határozza majd meg.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.