BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem megy az 5G: szenved a Nokia, zuhan az árfolyam

Kilenc év óta a leggyengébb negyedéves teljesítményéről számolt be a Nokia. A bevétel és a nyereség is ötödével zuhant a lanyha 5G-eszközpiac miatt.

Kíméletlenül elbántak csütörtök reggel a Nokia részvényeivel a befektetők, az árfolyam 8 százalékot zuhant a helsinki tőzsdén a kereskedés első perceiben, ahonnan egyelőre nem is tudott feltápászkodni a kurzus. A piac az elmúlt közel 10 év legrosszabb értékesítési számai miatt bünteti az 5G-s és távközlési berendezéseket gyártó európai társaságot.

Nokia, 5G
A gyenge 5G piac miatt szenved a Nokia / Fotó: Pau Barrena / AFP

A Nokia ugyanis második negyedéves jelentésében arról számolt be, hogy eladásai 18 százalékkal 4,47 milliárd euróra zsugorodtak. Ilyen gyenge teljesítményre legutóbb 2015-ben volt példa a vállalatnál.

A nyereség a bevételeknél is nagyobb mértékben, 20 százalékkal zuhant, és mindössze 328 millió eurót tett ki a június végén zárult negyedévben.

Ezzel mindkét fő teljesítménymutatóban alulmúlta az előzetes piaci várakozásokat a Nokia.

A társaság ezzel együtt továbbra is tarthatónak látja a 2024 egészére kijelölt pénzügyi céljait, ennek megfelelően a működési eredmény a 2,3-2,9 milliárd eurós sávba futhat be.

Északi riválisához, a svéd Ericssonhoz hasonlóan a Nokia is megszenvedte az elmúlt egy évet, mivel a gazdasági bizonytalanságok és a magas finanszírozási költségek miatt a szolgáltatók visszafogták az 5G-be és más távközlési technológiákba történő beruházásaikat.

Pénzügyi teljesítményünket a második negyedévben továbbra is befolyásolta a folytatódó piaci gyengeség, a nettó árbevétel 18 százalékkal csökkent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva

– emelte ki Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója a vállalat közleményében.

Az egyetlen kedvező fejlemény, hogy az észak-amerikai piacon már láthatóak a javulás jelei a cégvezető szerint.

A távközlési eszközpiac gyengélkedése arra késztette a társaságot, hogy jelentős változtatásokat hajtson végre a hálózati infrastruktúra részlegén. Az Infinera múlt havi, 2,3 milliárd dollár értékű felvásárlásával a mesterséges intelligencia által vezérelt adatközponti szolgáltatások piacára is belépett a gyártó, amely emellett a tenger alatti kábelekkel foglalkozó Alcatel Submarine Networks üzletágának eladását is tervezi. A vevő a francia állam lehet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.