BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarol a tengerentúlon a Richter csúcsgyógyszere, jókora pénz áll a házhoz

A cariprazine-alapú Vraylar eladásai 18 százalékkal, 774 millió dollárra nőttek az Egyesült Államokban. A Richter több mint 50 milliárd forintos jutalékbevételre számíthat amerikai értékesítési partnerétől, az AbbVie-től.

Jó hír érkezett csütörtök délután a tengerentúlról a Richter számára. A magyar gyógyszergyártó amerikai értékesítési partnere, az AbbVie a piacnyitás előtt tette közzé negyedéves jelentését, amelyből a többi között kiderül az is, hogy a Richter által kifejlesztett Vraylar eladásai kifejezetten erősen alakultak április és június között.

richter_LUS_8792
Jól fogy a Richter csúcsterméke a tengerentúlon / Fotó: Kallus György

A cariprazine-alapú antipszichotikumból 774 millió dollár bevétele származott az AbbVie-nek április és június között, 17,6 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Csúcskészítményének tengerentúli értékesítéséből a Richter jókora jutalékbevételre számíthat, melynek mértéke a bevétel közel ötöde. A második negyedév után így nagyjából 143 millió dollár – jelenlegi árfolyamon közel 52 milliárd forint – royaltybevétel érkezhet majd a társaság kasszájába.

Az AbbVie év eleji bejelentése szerint 2024 egészében 3,4 milliárd dolláros forgalmat vár a Richter termékétől, ebből az első hat hónap alatt 1,47 milliárd dollár teljesült. Vagyis időarányosan kissé lemaradásban van az amerikai gyógyszervállalat, igaz, az első fél évben így is 20,4 százalékkal ugrottak meg a vényköteles Vraylar eladásai, és tavaly is a második fél év volt az erősebb a forgalmat tekintve.

Ha az amerikai vállalat prognózisa teljesül, idén 630 millió dollár – 228 milliárd forint – jutalékbevételre számíthat majd a Richter, ami szinte teljes egészében az üzemi eredményt növeli.

A szabadalmi védettség 2029–2030-as lejártát megelőző csúcsévben pedig ötmilliárd dollár bevételt vár a készítménytől az AbbVie, ami csaknem egymilliárd dolláros pluszbevételt hozhat a magyar gyógyszergyártónak.

Az AbbVie egyébként kifejezetten biztató második negyedéves pénzügyi számokat közölt, bevétele 4 százalékkal, 14,46 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva a 14,03 milliárdos elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó, tisztított adózott eredmény (EPS) ugyan 9 százalékkal, 2,65 dollárra csökkent, ám nyolc centtel így is jobb lett a piaci várakozásnál.

A társaság az első féléves teljesítmény ismeretében bátrabb egész éves célokat tűzött ki maga elé, az eddig 10,61–10,81 dollárra várt EPS-sáv mindkét végét 10 centtel megtoldva.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.