BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A logo of US company's Meta is displayed during the Vivatech technology startups and innovation fair, at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on May 22, 2024. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

Újabb ország sújtotta pénzbírsággal a Metát

A WhatsApp, a Facebook és az Instagram a legnépszerűbb közösségi médiaplatformok közé tartozik Nigériában.

A nigériai trösztellenes hatóság 220 millió dolláros (79,3 milliárd forint) bírsággal sújtotta a Facebook és az Instagram anyavállalatát, a Metát. A felügyeleti szerv szerint az technológiai óriás visszaélt piaci erőfölényével és a nigériaiak személyes adataival. A vállalatnak 60 napja befizetni az összeget.

A logo of US company's Meta is displayed during the Vivatech technology startups and innovation fair, at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on May 22, 2024. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)
Fotó: AFP

Nigéria, Afrika legnépesebb országának számít 200 millió lakossal, közül mintegy 164 millióan rendelkeznek internet-előfizetéssel. A nigériaiak közel háromnegyede 24 év alatti, akik előszeretettel használják a közösségi médiát: több mint 38 millió nigériai használja a Facebookot, 51 millió WhatsAppot.

A Metára rájár a rúd: az Európai Bizottság előzetes vizsgálata szerint a Meta „Fizess vagy egyezz bele!” modelljével – a felhasználóknak fizetniük kell, amennyiben nem akarják, hogy az adataikat összegyűjtsék – szintén megsérti az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozását, ezért nagy bírságra számíthat a vállalat.

A Facebook anyavállalata mellett az Európai Bizottság márciusban már vizsgálatot indított az Apple és a Google ellen is, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak. Jogsértés esetén a brüsszeli testület az érintett vállalat teljes, 

globális forgalmának 10 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki.

Nem a Meta az egyetlen technológiai óriás, ami célpontba került: az unió az Apple ellen indított számos vizsgálatot, miközben a Biden-kormányzat alatt a trösztellenes ügyekért felelős vezető tisztviselők – az FTC-t vezető Lina Khan és az igazságügyi minisztérium trösztellenes részlegét irányító Jonathan Kanter – fokozták fellépésüket a Big Tech ellen.

A Meta bevásárolná magát a Ray Ban gyártójába

A Facebook anyavállalata, a Meta a Ray Ban gyártójával, az EssilorLuxotticával tárgyal egy 5 százalékos részesedés megszerzéséről a szemüvegóriásban. A cégek közös, okos Ray Ban szemüvegeinek az eladásai jelentősen meghaladták a várakozásokat, ami fordulat az eddig hardverekkel küszködő szilícium-völgyi óriás számára.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.