BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végigsöpört a tőzsdéken a Microsoft-gazdagépek kék halála

A Windows csúszott, a CowdStrike zuhanni kezdett, miután kiderült, hogy a biztonsági cég frissítése állhat a gazdagépek összeomlása mögött. Az üzemzavar a tőzsdéket és a pénzügyi szektort is érinti: a londoni tőzsde hírszolgáltatása nem működött pénteken, míg az Európai Energiatőzsdén kereskedési zavarok voltak.

Péntek reggel még úgy tűnt, a Microsoft 365-gazdagépek csütörtök esti amerikai üzemzavarát megússza a világ néhány légijárat törlésével és távközlési anomáliákkal. Ám a hibák néhány órán belül elérték a londoni tőzsdét, majd az Európai Energiatőzsdén is jelentkeztek. Sőt, a nagy amerikai befektetési bankházak is technikai gondokkal küzdenek a The Wall Street Journal információi szerint. A tengerentúli nyitás előtti kereskedésben közel 2 százalékot esett a Microsoft, míg a Windows-gazdagépek leállásáért okolt CrowdStrike kiberbiztonsági vállalat részvénye közel 13 százalékot zuhant. 

12 April 2024, North Rhine-Westphalia, Cologne: The lights are on in the morning in the Microsoft office. Changeable weather is forecast for the coming days. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) mesterséges intelligencia, spyware, kémvírus, vírus
A Microsoft azt állítja, már megtalálták a hiba okát, de még nem hárították el / Fotó: AFP

A botrány csendesen indult, amikor világszerte több ezer felhasználó jelentette csütörtök este a Microsoft 365 alkalmazásokkal kapcsolatos problémákat a szolgáltatáskimaradásokat nyomon követő Downdetector webhelyen. 

Olyan problémát vizsgálunk, amely befolyásolja a felhasználók hozzáférését a különböző Microsoft 365 alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz

 – közölte a Microsoft pénteken kora reggel. Az Azure, a Microsoft felhőalapú számítástechnikai platformjának állapotoldalán a vállalat azt írta, hogy a probléma csütörtökön este 10 óra előtt kezdődött, s az Egyesült Államok középső részén lévő rendszereket érinti. Később egy frissítésben a Microsoft azt közölte, hogy megtalálta a probléma okát, s azon dolgozik, hogy helyreállítsa a felhasználók hozzáférését. 

A CrowdStrike frissítése okozta a kék halált

A kiberbiztonsági óriáscég, a CrowdStrike péntek hajnalban szenvedett jelentős áramkimaradást az NBC tudósítása szerint. Nem véletlen volt a médiaérdeklődés, mert a CrowdStrike leállása érintette a CNBC anyavállalatát, az NBC Universalt.  

A leállás a legújabb frissítéssel kapcsolatos probléma miatt következett be

 – közölte a vállalat, hozzátéve: tisztában van a Windows-gazdagépek összeomlásáról szóló jelentésekkel.

Az austini (Texas) székhelyű kiberbiztonsági cég olyan szoftvereket szállít, amelyeket a kibertámadások és a biztonsági rések elleni védelemre használnak a vállalatok. CrowdStrike-nak 29 ezer ügyfele van. A vállalat 2019-ben lépett tőzsdére, azóta a részvényeinek árfolyama megtízszereződött. A cég a legutóbbi negyedéves gyorsjelentésében 42,8 millió dolláros nyereségről számolt be, ami meredek emelkedés az egy évvel korábbi félmillió dollárhoz képest. A globális leállást a CrowdStrike hibás frissítése okozta, a Microsoft Windows operációs rendszerét futtató számítógépek és táblagépek összeomlottak az Egyesült Államokban, Kínában, Ausztráliában és Európában. Sok gép nem tudott újraindulni, ehelyett egy hibaképernyőt mutatott, amit kék halálnak neveznek. 

Zavarok a tőzsdéken

Bár a pénteki nyitás előtt még pozitívban álltak az európai határidős indexek, délelőtt már lekonyultak a kurzusok. A német DAX és a londoni FTSE index is bő félszázalékos mínuszba csúszott péntek délelőtt. Jócskán lerontotta a hangulatot, hogy  

a londoni tőzsdét is üzemeltető LSE Group arról számolt be, hogy a hírszolgáltatását nem tudta reggel beindítani.

Az Európai Energiatőzsde is érintett az üzemzavarban. Azok a kereskedők, akik a kanadai Trayporton keresztül üzletelnek, technikai problémákat tapasztalhatnak.

Az amerikai tőzsdenyitásra is árnyékot vetett, hogy a JPMorgan alkalmazottainak nehézségei voltak pénteken a számítógépes bejelentkezéssel a The Wall Street Journal értesülései szerint.

 Az amerikai határidős indexek bizonytalan iránykereséssel várták a tőzsdeharangot. 

A Vanguard eszközkezelő egységei az Egyesült Királyságban tapasztaltak weboldalbetöltési problémákat. Azt nem tudni, hogy az amerikai részlegnél mi a helyzet.  

Az európai légitársaságokra is rájárt a rúd a pénteki kereskedésben. A Ryanair közel 4 százalékot, a Wizz Air csaknem 2 százalékot esett. Közel másfél százalékot csúszott az Air France-KLM és az International Airlines. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.