BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A majomhimlő új tőzsdei sztorit is hozhat, az elemzők melegen ajánlják a Bavarian Nordicot

Bár az első fél év visszaesést hozott a dán gyógyszergyártónak, az elemzők a továbbiakban emelkedést várnak a részvényárfolyamtól. A majomhimlő elleni vakcina gyártásának a felfuttatását ígéri a Bavarian Nordic menedzsmentje.

Hatalmas esélyt kínál egy relatíve kevésbé ismert dán gyógyszergyártónak, a Bavarian Nordicnak a majomhimlő (Mpox) gyors terjedése Afrikában és újabban a kontinens határain túl is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslésében legalább 135 millió dollárra teszi a védekezés költségeit a következő hat hónapban.

Bavarian Nordic
Fotó: AFP

A WHO már megkongatta a vészharangot a majomhimlő terjedése miatt

Ezt az összeget – amely még nem tartalmazza a vakcinák beszerzését – többek között diagnosztikai tesztekre és kutatásokra kell fordítani. Eközben olyan intézkedéseket is finanszírozni kell belőle, amelyek megakadályozzák a vírus állatokról emberre történő további átterjedését, és a helyi közösségeket is bevonják a járvány elleni küzdelembe – közölte a WHO.

A világszervezet egyébként a közelmúltban a legmagasabb riasztási fokozatot hirdette ki a vírus új, veszélyesebb változatának felbukkanása miatt, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságban idén már több mint 18 ezer feltételezett megbetegedést és 575 halálesetet okozott.

A mutálódott vírustörzs azonban már átlépte az országhatárokat, több mint 200 esetben regisztrálták Burundiban, Kenyában, Ruandában és Ugandában. Afrikán kívül pedig Svédországban és Thaiföldön is találtak olyan betegeket, akik korábban Afrikában jártak – írja a német Der Aktionar.

Eközben a Bavarian Nordic rendelkezik az egyetlen, az Egyesült Államokban és Európában is engedélyezett Mpox-vakcinával, az MVA-BN-nel. A vállalat nemrég be is jelentette, hogy felfuttatja a vakcina termelését, és jelenlegi megrendelésein felül 2025 végéig tízmillió plusz dózist tud gyártani, ebből kétmilliót még idén.

Az elemzők vételre ajánlják a céget

A céget amúgy az elemzők annak ellenére vételre ajánlják, hogy a múlt héten publikált gyorsjelentése szerint az árbevétele 43 százalékkal, 2,23 milliárd dán koronára esett vissza éves bázison, az EBITDA-ja pedig ennél is nagyobb mértékben, 62 százalékkal, 441 millió koronára zuhant.

A menedzsment ugyanis megerősítette a teljes évre vonatkozó előrejelzését, mégpedig a korábban jelzett sáv felső határán, azaz körülbelül 5,3 milliárd koronás árbevétellel és 1,35 milliárd koronás EBITDA-val számolnak.

Michael Novod, a Nordea Bank részvényelemzője például fenntartotta vételi ajánlását, és hét dán koronával 345 dán koronára emelte a célárat. Ez 46,24 eurónak felel meg, és új 52 hetes csúcsot jelentene a részvény számára. Kedden délelőtt a koppenhágai Nasdaqon 281 dán koronán, Frankfurtban pedig 37,6 eurón kereskedtek a papírral.

Thomas Bowers, a Danske Bank elemzője még optimistább, pénteken 100 koronával 380 koronára (51 eurónak megfelelő összegre) emelte célárát, mintegy 40 százalékos emelkedési potenciált prognosztizálva, miután a részvény június vége óta már 50 százalékot ralizott.

Az LSEG elemzői konszenzusa erős vételre tartja a Bavarian Nordicot, 294 dán koronás medián célár mellett.

A menedzsment rajta van a nagy lehetőségen

Paul Chaplin, a vállalat vezérigazgatója a gyorsjelentést kommentálva kiemelte, hogy erős partnerséget építenek ki az afrikai járványügyi központokkal mind az ellátás biztosítása, mind a gyártás Afrikára való kiterjesztése érdekében. A WHO-val is együttműködik a társaság, hogy minden érintett országban biztosítani tudják a vakcinákhoz való egyenlő hozzáférést.

Ezzel párhuzamosan folyik a serdülők beoltásának az engedélyeztetése, illetve klinikai vizsgálatokat végeznek Afrikában, hogy a gyermekekre is kiterjeszthessék a védelmet.

 

További érdekes hír, hogy a közelmúltban egy meg nem nevezett európai országtól is megrendelést kapott már a Bavarian Nordic a majomhimlő elleni MVA-BN vakcinájára. A cégnek más engedélyezett vakcinái is vannak, amelyek például a Marburg-, az Ebola- vagy a kullancsencephalitis-vírus ellen nyújtanak védelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.