BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Üdítő kivétel: alkoholmentes italain kaszált a belga söróriás

A csökkenő értékesítés mellett is a vártnál nagyobb mértékű profitbővülésről számolt be a világ első számú sörgyártója. Az AB InBev a versenytársakhoz hasonlóan óvatosan nyilatkozott a további kilátásokról.

Költségcsökkentéssel ellensúlyozta az apadó értékesítést a világ legnagyobb sörgyártója, amely így a vártnál jobb teljesítménnyel zárta a második negyedévet.

sör, sörgyártó, AB InBev of Leuven
A belga sörgyártó lekörözte versenytársait / Fotó: AFP

Az AB InBev alapnyeresége (EBITDA) 10,2 százalékkal, 5,3 milliárd dollárra nőtt, ezzel meghaladta a 8,3 százalékos bővülést prognosztizáló elemzői konszenzust.

A belgiumi központú sörgyártó forgalma 2,7 százalékkal nőtt, azzal együtt, hogy a teljes eladott mennyiség 0,8 százalékkal mérséklődött a tavalyihoz képest. Ezen belül a söreladások 1,3 százalékkal csökkentek, a nem alkoholos italok iránti kereslet viszont 3,4 százalékkal emelkedett.

Kínában a kedvezőtlen időjárás nyomta rá a bélyegét az értékesítésre, ott a bevételek 15 százalékkal, az eladott italmennyiség pedig 10 százalékkal volt kevesebb a tavalyinál. Argentínában az extrém mértékű infláció jelentett kihívást, melynek következtében ötödével kevesebb sört tudott eladni az AB Inbev.

A fő piacnak számító Egyesült Államokban a Bud Light bojkottja okozott még kisebb nehézségeket, ennek is betudhatóan 0,6 százalékkal mérséklődtek az itteni bevételek.

Az első félévben elért teljesítményünk biztató, és továbbra is stratégiánk következetes végrehajtására összpontosítunk

– értékelt Michel Doukeris vezérigazgató. A társaság ezzel túlszárnyalta a versenytársakat is, melyek lehangoló eredményeket tettek közzé, és további piaci gyengélkedésre számítanak.

A világ vezető szeszesital-gyártójának számító Diageo részvényei kedden több mint 9 százalékkal négyéves mélypontra zuhantak, miután a vállalat figyelmeztetett, hogy a legutóbbi pénzügyi évben tapasztalt kihívások a következő évben is fennmaradhatnak.

A Heineken részvényei közel ugyanekkora esést szenvedtek el hétfőn, amikor a második legnagyobb sörgyártó közölte, hogy a rossz európai időjárás ártott a teljesítményének, ami miatt már arra számít, hogy egész éves üzemi eredménye az elemzők által vártnál alacsonyabb mértékben fog növekedni.

Az AB InBev bevétele és értékesített volumene is elmaradt a piaci várakozásoktól, a vállalat maga is óvatos maradt a kilátásokat illetően, ezért csak megerősítette korábban kitűzött, egész éves eredménycélját. Az EBITDA így 4-8 százalék közötti mértékben bővülhet idén.

A részvényárfolyam 1,9 százalékos emelkedéssel reagált az eredményre és a megerősített idei teljesítménycélokra. Az év eleje óta azonban még így is bő 4 százalékos mínusznál jár a kurzus.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.