BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A banki robotika újabb lépcsőfoka jöhet

A banki automatizáció leggyorsabban fejlődő területe a drag&drop módon fejleszthető szoftverek alkalmazása. Most egyetemi IT-hallgatók is pályázhatnak ötleteikkel a banki automatizáció fejlesztése érdekében. A nyertes pályázók összesen kétmillió forintot kapnak, valamint részt vehetnek majd a piaci megoldások fejlesztésében is.

Az IT egyik leggyorsabban fejlődő területe az automatizáció, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a gyakran ismétlődő, bonyolult folyamatok és feladatok elvégzését. A  K&H STEM új pályázata keretében a fiatal IT egyetemi hallgatók is megmutathatják milyen új, kreatív megközelítést látnak az automatizáció alkalmazására – mondta a K&H IT-vezetője a bank által kiadott közleménye szerint. 

Banki
A bankrobotika folyamatosan fejlődik / Fotó: Shutterstock

Az automatizációt hajlamosak vagyunk például fizikai robotok formájában elképzelni, 

a pénzügyi informatikában, a robotizáció példájánál maradva valójában egy olyan technológiáról van szó, ami a gyakran ismétlődő, sok manuális adatbevitelt, -feldolgozást és fájlmozgatást gyorsabbá és pontosabbá teszi

– közölte Ozorai Dénes, a K&H IT vezetője.

Az automatizáció az egyik leggyorsabban fejlődő informatikai ág, egy bank tekintetében pedig rendkívül széles területet fed le. Éppen ezért az egyetemi IT-hallgatók számára kiírt K&H STEM pályázatnak is ez az egyik témája.  Hozzátette, hogy a díjjal azokat a fiatal tehetségeket szeretnék elismerni, akik egyedi, innovatív gondolkodásmódjukkal, ötleteikkel példaként, inspirációként szolgálhatnak.

A nyertes pályázók összesen mintegy 2 millió forint díjazásban részesülnek és részt is vehetnek valódi, értékteremtő piaci megoldások fejlesztésében a K&H hazai és nemzetközi IT-csapatának innovatív technológiai projektjein keresztül. 

Automatizált fejlesztés

A Devops Transformation Program (DTP) eredményeként ma már bizonyos alkalmazásoknál egy fejlesztés összes ellenőrzése, tesztelése és élesítése automatizált folyamatként, emberi érintés nélkül fut végig.

A technológiai fejlesztések összefűzéséből az üzleti terület is profitál, mivel gyors megoldásokat tudunk szállítani számukra, ami egyértelmű versenyelőnyt jelent a mai, sprinter tempóban haladó technológiai környezetben

– hangsúlyozta az IT-vezető.

A bank IT-szervezete ideiglenes tesztkörnyezetet (environment provisioning) alkalmaz, ami csak akkor jön létre, amikor szükség van arra. Ez az on-demand tesztkörnyezet kevesebb karbantartást igényel. Az automatizáció talán leggyorsabban fejlődő területe a low-code/no-code platformok, vagyis az intuitívan, úgynevezett „drag&drop” módon fejleszthető, előre elkészített komponensekből álló szoftverek alkalmazása.

Egyik hatalmas előnyük, hogy vezetik a kollégák kezét, gyakran nem szükséges hozzájuk tradicionális kódírási IT-szaktudás.

A technológiával speciális banki folyamatokat is könnyen és gyorsan lehet automatizálni, a K&H-nál ezért egy több mint 10 főből álló IT-s csapat foglalkozik LCNC alkalmazások fejlesztésével.

„Jelenleg több mint 50 ilyen appot használunk. Többek között így támogatjuk a mindennapi és minden kollégát érintő belső kommunikációt egy mobil alkalmazáson keresztül. De vannak speciális megoldásaink is, mint a lízing szerződéskötési, folyósítási ügymenetét lekövető alkalmazás vagy a vállalati kapcsolattartást és ügyfélmegtartást elősegítő kalkulátor, de a Széchenyi Kártya Program hiteltermékek életciklusának lekövetését is így végezzük” – részletezte Ozorai Dénes.

A hallgatók 2024. október 31-ig pályázhatnak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.