BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetnek a Gloster-részvényesek: még többet hoz a konyhára a BMW-beszállító

Két autóipari beszállító leánycégében is növelte tulajdonrészét a Gloster. A lépéssel a magyar társaságra jutó osztalék közel másfélszeresére fog növekedni.

Két szoftverfejlesztő cégében is 70 százalékos részesedést szerzett a Gloster, a lépéssel a vállalatra jutó osztalék közel másfélszeresére fog növekedni – jelentette be csütörtök délelőtt a tőzsde honlapján az informatikai társaság.

Gloster, leánycég, BMW, autóipari beszállító
Két leánycégében is növelte részesedését a Gloster / Fotó: Gloster

A müncheni BMW-től legutóbb 15 millió euró értékű szoftverfejlesztési megbízást elnyerő Gloster-Minero IT Hungary Kft.-ben, illetve a 700 ezer euró értékű Audi-megbízást elnyerő, német Gloster GmbH-ban lévő 51 százalékos üzletrésze mellé további 19 százalékos üzletrészeket szerzett a Gloster. 

A tranzakciók a korábbi részesedésszerzések második lépései, melyek minden feltétele teljesült, a szükséges adminisztratív lépések és cégbírósági eljárások folyamatban vannak. 

A lépés azért értékteremtő a részvényesek számára, mert már a 2024-es évre vonatkozóan is, a társaságok eredményéből a Glosterre jutó osztalék közel a másfélszeresére fog növekedni. A külső tulajdonosokra jutó osztalék 2023-ban mintegy 206 millió forint volt. 

A tranzakciók pénzügyi teljesítését a Gloster teljes egészében saját forrásból hajtotta végre, banki forrást nem vett igénybe, és tőkeemelést sem hajtott végre.

Mit kell tudni a Gloster-Minero IT Hungary Kft.-ről és a Gloster GMBH-ról? 

A német autóiparba több mint tíz éve sikeresen beszállító Gloster-Minero IT Hungary Kft. változatlan menedzsmenttel és földrajzi fókusszal működik tovább, a müncheni székhelyű multinacionális Sulzer GmbH és a Gloster német-magyar vegyesvállalataként. 

Az 1978-ban alapított bajor társtulajdonos IT-vállalat a Sulzer GmbH, a világ tíz pontján – többek között az USA-ban és Indiában is – üzemeltet irodát, mintegy 80 millió eurós árbevételével és 650 fős alkalmazotti létszámával a német járműipar 16. legnagyobb IT-beszállítója. Ügyfele többek között 

  • a BMW, 
  • az Audi, 
  • a BASF, 
  • a MAN, 
  • a Daimler 
  • és a Skoda is. 

A német gazdasági problémák ellenére a Gloster globális ügyfele, a BMW továbbra is stabilan növekszik, 2023-ban 2 555 341 autót értékesített, ami 6,5 százalékos növekedés 2022-höz képest. 

Az Audi Innowation Award díjas Gloster GmbH 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy magas minőségű nearshore szolgáltatásokat nyújtson a német piacon. Az alapító tulajdonosok korábban a Volkswagen AG-nál és az Audi AG-nál külső IT-tanácsadóként tevékenykedtek, ezért adott volt a kapcsolatrendszer a vállalkozás elindításához. 

 

A további tulajdonszerzés célja, hogy a Gloster GmbH meglévő sikeres helyi operációjára támaszkodva – a 2026-os stratégiának megfelelően – a Glosternek helyi jelenléte, saját értékesítési irodája legyen a DAH régióban (Németország, Ausztria, Svájc), további hosszú távú, nagy értékű, magas profittartalmú – de nem csak autóipari – szoftverfejlesztési megbízások elnyerése érdekében. 

A cégcsoport 2022-ben a Gloster GmbH-n keresztül nyerte el a német Audi-gyártáshoz kapcsolódó riportingrendszer megújítási projektjét 700 ezer euró értékben, amelyet idén júliusban ugyanekkora összegben meg is hosszabbítottak. 

Újabb lépés a stratégia megvalósításában 

A lépés összhangban áll a Gloster áprilisban közzétett befektetési prezentációjával, mely szerint – a magasabb eredménytermelés érdekében – a meglévő és jól teljesítő leányvállalataiban fog további üzletrészeket vásárolni. A Gloster részvényeit két befektetési szolgáltató is követi, az Equilor 12 havi célára 1396 forint, tartási ajánlás mellett, míg az Erste 1183 forintos célárat tart érvényben, vételi ajánlás mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.