BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cocoa,Beans,In,The,Hands,Of,A,Farmer,On,The kakaó

Kakaó, kávé, gumi, marhahús? Keményen megleckéztetik az erdőgyilkos termékek gyártóit, forgalmazóit

Olyan szigorú szabályozást vezetnek be az idei év végén, hogy még Washington is haladékot kért Brüsszeltől. Visszakövetik az Európai Unióba belépő termékekhez felhasznált nyersanyagokat egészen a származási helyükig.

Portfóliójuk felülvizsgálatára kényszerülnek a befektetők az erdőirtás visszaszorítását célzó új európai uniós szabályok miatt – figyelmeztetnek a Jefferies elemzői. Mindazon, az EU-ban vagy az EU-val üzletelő vállalatok érintettek, amelyek termékei például gumit, pálmaolajat, kakaót vagy kávét tartalmaznak, de a marhahús is célkeresztbe került.  

paraszt sajt_LUS_8819
Célkeresztben a marhatenyésztők / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az EU célul tűzte ki az erdőirtás 10 százalékos visszaszorítását és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését legalább évi 32 millió tonnával. 

Az erdőirtással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikának nem megfelelő vállalatok azt kockáztatják, hogy az EU Erdőirtási Rendeletében (EUDR) előírt átvilágítási követelményekkel néznek szembe 

– mondta Luke Sussams, a Jefferies vezető elemzője. Hozzátette: az érintett vállalatok között szerepel a DN Automotive, a Hankook Tire and Technology, a Kuala Lumpur Kepong Berhad, a Nexen Tire, a Golden-Agri Resources, a Darling Ingredients és az SD Guthrie Berhad.
Az EUDR megköveteli a vállalatoktól, hogy 

visszakövethetők legyenek az Európai Unióba belépő termékekhez felhasznált nyersanyagok egészen a származási helyükig. 

A vállalatoknak dokumentálniuk kell, hogy áruikat nem kiirtott területekről származó áruk felhasználásával állították elő, s hogy nem sértették meg az emberi jogokat. Az ilyen ellenőrzéseknek egészen 2020. december 31-ig kell visszamenniük, és ennek elmulasztása súlyos bírságokhoz vezethet. 

A szigorodó szabályozás már érezteti hatását

A kávékészletek szűkítésével kapcsolatos aggodalmak közepette a szeptemberi szállítási határidős ügyletek a decemberi kontraktusokhoz képest megugrottak a hónap elején New Yorkban, ami 2022. január óta a legnagyobb szórást eredményezte. Júliusban az amerikai papírgyártók a pelenkák és egészségügyi betétek magasabb árára figyelmeztettek az EUDR miatt.

Vállalatok és kormányzati tisztviselők – köztük a washingtoni adminisztráció is – arra kérték az EU-t, hogy halasszák el a rendelet elfogadását, a széles hatályára hivatkozva. Az EU azonban eddig nem volt hajlandó a bevezetés módosítására, vagyis

az új szabályok december 30-án lépnek életbe,

a kisvállalkozások számára hat hónap türelmi idővel.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.