BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagytakarítás a Nasdaqon: kisöprik a centes részvényeket

Komoly kockázat a közel félezer 1 dollár alá szorult részvény.

Nagy tábora van Amerikában a filléres papíroknak. Nem véletlen, hogy A Wall Street farkasának címadó karaktere is a centes részvényekkel indította felívelő karrierjét. Nos, a Nasdaqon most úgy látják, hogy a közel félezer 1 dollárnál olcsóbb papír jelentős kockázatot hordoz. Ezért felgyorsítják ezen vállalatok tőzsdei kivezetését.  

Nasdaq 100 Drops Over 1% And Bonds Retreat From Rally
Több száz filléres részvényt céloz a tőzsdei nagytakarítás / Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

A klasszikus filléres részvénytársaságok gyakran kötődnek a pump-and-dump kereskedési tevékenységhez és a piaci manipuláció egyéb formáihoz

– írta a Virtu Financial elektronikus kereskedelmi cég a tőzsdefelügyelethez (SEC) júliusban benyújtott petícióban. 

A „pumpáld fel és dobd el” stratégia 

lényege, hogy olcsón felvásárolják egy kisebb kapitalizációjú cég részvényeit, majd telefonon, e-mailben, főrumokon kiajánlják befektetőknek, hogy rájuk sózzák a részvényeket.

Jelenleg a Nasdaqon jegyzett vállalatok, amelyek részvényei 1 dollár alá esnek, akár egy évig is megúszhatják a kivezetést a tőzsde türelmi szabályai miatt. A Virtu a szabályok szigorítását sürgeti. 

Szerdán 523 részvényt jegyeztek az amerikai tőzsdéken, amelyek részvényenként 1 dollár alatt zártak, ebből 433 a Nasdaqon forog. 

A Nasdaq által csütörtökön bemutatott két javaslat szigorítaná az 1 dollár alatti részvényekre vonatkozó szabályokat. Az egyik módosítás szerint, ha egy részvény 180 napig 1 dollár alatt forog, akkor a tőzsdén kívüli piacra (OTC) költöztetik, s ott várhatja a fellebbezés elbírálását. A másik módosítás felgyorsítaná azoknak a vállalatoknak a törlését, melyek egy éven belül részvényösszevonást hajtottak végre, ám az árfolyamuk mégis 1 dollár alá esett. 

A tervezett változások még a SEC jóváhagyására várnak.

Tavaly az amerikai tőzsdéken jegyzett vállalatok rekordszámú, 495 részvényösszevonást hajtottak végre az S&P Global Market Intelligence szerint. Az idei év első felében 249 összevonás történt. Bár az összevonás elvileg megtámasztja az árfolyamot, hiszen kevesebb részvény között oszlik el ugyanaz a kapitalizáció, ám a befektetők általában nem örülnek neki, s vészjelzésként értékelik, ami gyakran árfolyamomláshoz vezet. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.