BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álomból rémálom: lepofozták az Nvidia árfolyamát

Hiába teljesít terv és erő felett a világ második legértékesebb tőzsdei cége, a befektetők mindig találnak valamit, amibe beleköthetnek, amin aggódhatnak. Ez történt most is: az Nvidia meghaladta ugyan a célszámokat, de ezúttal az árnyalatnyival gyengébb kilátások vezettek a brutálisan túlárazott részvényárfolyam megroppanásához.

Hatalmas érdeklődés övezte az Nvidia szerdai amerikai tőzsdezárást követően közreadott, aktuális, második negyedéves gyorsjelentését, az abban szereplő számok és a csatolt előrejelzés ugyanis az utóbbi két-három évben már alapjaiban meghatározza a befektetőknek a mesterséges intelligenciához (MI) való hozzáállását. 

nvidia
Az Nvidia alacsonyabb fordulatszámra kapcsolhat – ettől rettegnek a befektetők / Fotó: Getty Images

Ha az Nvidiának jól megy, akkor az egész ágazat prosperálásában hisznek, ha gyengébben teljesít, akkor már temetik is a szektort. Az MI-alkalmazásokhoz bivalyerős csipeket és más eszközöket gyártó, s e téren a globális mezőnyből messze kiemelkedő amerikai vállalat ezúttal csalódást okozott, s ezzel magával rántotta a teljes csipszektort.

Nem tud elég jó lenni az Nvidia

Az Nvidia számai erősek voltak ugyan, de nem eléggé ahhoz, hogy összességében megfeleljenek a valóságtól elrugaszkodott, vérmes elemzői várakozásoknak – dacára annak, hogy a legfontosabb sorokon ezúttal is állva hagyták az elemzőket. Ennek nyomán, 

a gyorsjelentést követően mintegy 7 százalékkal zuhant a cég részvényárfolyama, bő 200 milliárd dollárral slankítva a társaság piaci értékét. 

A kurzus az idén a gyorsjelentés publikálásáig több mint 150 százalékkal emelkedett, ami 1820 milliárd dolláros értéknövekedés, s ezzel a cégóriás piaci kapitalizációja meghaladta a 3098 milliárd dollárt. Ez a második helyhez volt elég, az élen az Apple áll 3453 milliárd dollárral. 

Az eleve brutálisan túlértékelt Nvidia a zuhanásával a világelső szerződéses csipgyártót, a tajvani TSMC-t is meglegyintette, az utóbbi árfolyamából 2 százalék morzsolódott le, de a teljes szektor fekete csütörtök elé néz. A riválisok közül

  • az SK Hynix 4,5 százalékot,
  • a Samsung 2,8 százalékot,
  • az AMD 2,7 százalékot,
  • a Broadcom 1,9 százalékot esett.

Most a Wall Streeten az egy évvel korábbihoz viszonyítva 112 százalékos bevételnövekedést vártak az Nvidiától, ez a gyakorlatban 28,69 milliárd dolláros bevételnek felelne meg a május–júliusi időszakra. Ehhez képest 30,04 milliárd dolláros, azaz 122 százalékos lett az éves plusz. 

A 17 milliárd dolláros nyereség sem meggyőző

Az Nvidia egy részvényre eső kiigazított nyeresége (EPS) 68 cent volt, ez is verte a Wall Street-i elemzők 66 centes várakozásait. Az adózott nyereség 152 százalékkal, 16,96 milliárd dollárra nőtt. 

A vállalat bruttó haszonkulcsára a rendkívül tőkeigényes kapacitásfejlesztő beruházások finanszírozása nagy nyomást helyez, ennek megfelelően az LSEG elemzői konszenzusa 3 százalékponttal, 75,8 százalékosra mérséklődött az előző negyedévihez viszonyítva. 

Jensen Huang alapító-vezérigazgató nehézségekről is szót ejtett az elemzői tájékoztatón / Fotó: AFP

A tényadat 75,7 százalék lett, tehát ezen a soron is – hajszállal – jobban teljesített a vártnál az Nvidia. A Reuters megjegyzi, hogy ez a mutató még így is kiemelkedik a mezőnyből, a rivális AMD például 53 százalékos marzsot mutatott ki a második negyedévéről. A gyorsjelentéshez adott prognózisukban a folyó üzleti negyedévre már csak 75 százalékos bruttó marzzsal kalkulálnak, de ez mindkét irányban fél-fél százalékkal kilenghet. 

Az elemzők itt 75,5 százalékos konszenzusra jutottak. Ők a harmadik negyedévre 31,69 milliárd dolláros árbevételt várnak az Nvidiától, ami azt jelenti, hogy 

megszakadhat a három számjegyű forgalombővüléssel jellemzett, öt negyedéven át tartó sorozatuk, amit egy éve egy 206 százalékos ralival indítottak útjára. 

A társaság ezzel szemben 32,5 milliárd dollárt szeretne látni a kasszájában, ami 600-600 millióval térhet el pluszban és mínuszban.

A generatív mesterségesintelligencia-fejlesztéseket és -alkalmazásokat övező, túlfűtött hangulatnak az sem tett jót, hogy Jensen Huang alapító-vezérigazgató elismerte: komolyabb csúszásban vannak az extra nagy teljesítményű Blackwell csipek gyártásának megkezdésével, ami nyilvánvalóan kihat majd a nyereségtermelés tempójára is. 

A Blackwell lesz az új profitcentrum

A termelés a negyedik negyedévben indul meg – várhatóan. Huang szerint azonban a csúszás nem lesz érdemi hatással a profitra, mivel ügyfeleik a jelenlegi kínálat csúcsát jelentő Hopper-csipeket is zsákszám vásárolnák, s már így sem tudják kielégíteni a fokozódó igényeket. 

A vezérigazgató jelezte, hogy a Blackwell-mintákat a tervezés finomhangolását követően szállítja ki partnereinek és ügyfeleinek, és a negyedik negyedévben több milliárd dolláros bevételt vár ezektől a csipektől. Megrendelőkből amúgy sincs hiány, az Nvidia legnagyobb ügyfelei,

  • a Microsoft,
  • az Alphabet,
  • az Amazon
  • és a Meta Platforms,

együttesen várhatóan több mint 200 milliárd dollárnyi fejlesztést hajtanak végre csak 2024-ben, ennek nagy részét az MI-infrastruktúra kiépítésére szánják.

Az Nvidia hiába teljesít önmagához és a szektortársaihoz képest folyamatosan kiemelkedően, a piaci pszichózissal nem tud mit kezdeni 

– véli Ryan Detrick, a Carson Group vezető piaci stratégája, rámutatva egyúttal arra, hogy az éves összevetésű tervszámok még mindig szépen mutatnak ugyan, de negyedévről-negyedévre már láthatóan fogytán van a lendület. Persze képtelenség ezt a növekedési tempót az idők végezetéig fenntartani, ám ezt meg is kell értetni a részvényesekkel.

A versenyhatóságok is felébredtek

Az Nvidiával kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy lassan utoléri a nagy technológiai cégek átka, és teljesítményével és termékeinek vitatható értékesítési módszereivel felhívja magára a versenyhatóságok figyelmét. 

Most éppen az Egyesült Államok és Dél-Korea szabályozó hatóságaitól kapott információkéréseket erre vonatkozóan, korábban az EU, a britek és a kínaiak szabályozó hatóságai firtattak ezt-azt.

A Reuters a múlt hónapban arról számolt be, hogy a francia trösztellenes hatóság már vádemelésre készül az Nvidia ellen állítólagos versenyellenes gyakorlata miatt. Amerikában pedig azt vizsgálják, hogy az Nvidia az MI-csipjeinek értékesítését nem köti-e a hálózati eszközeinek megvásárlásához, egyfajta tiltott árukapcsolást feltételeznek e téren.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.