BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb vétel az arany, mint a részvények: újabb hét, újabb árfolyamrekord

A sárga nemesfém 28 százalékot erősödött az idén, messze maga mögött hagyva ezzel az amerikai S&P 500 indexet is. Az arany futama letaglózó, a szakértők pedig csak kisebb botlásra számítanak legfeljebb – újabb rekordok lehetnek a láthatáron.

Ismét megdöntötte múlt hét pénteken beállított történelmi árfolyamcsúcsát az arany, a sárga nemesfém jegyzése a hétfő délelőtti órákban elérte a 2631 dollárt is, ezzel a kurzus az idén már több mint 28 százalékos plusznál tart.

NOVOSIBIRSK, RUSSIA - SEPTEMBER 15: Ingots of 99.99 percent pure gold are placed in a workroom at Novosibirsk Refining Plant, Russia’s leading gold refining and bar manufacturing plant, in Novosibirsk, Russia on September 15, 2023. The Novosibirsk Refining Plant stands as a prominent refining enterprise in Russia, specializing in the processing of both mineral and secondary raw materials enriched with precious metals. This facility is dedicated to the production of refined gold, silver, and various other precious metals, offering them in diverse forms such as ingots, granules, powder, and more. It also holds the esteemed status of Good Delivery among the six refineries in the Russian Federation. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP), arany
Tovább menetel az arany, nincs mi megállítsa / Fotó: AFP

Miért erősödik az arany?

Az aranyat világszerte egy olyan tartalékeszközként tartják számon, mely hosszútávon is megőrzi reálértékét, így a bizonytalan világgazdasági vagy geopolitikai helyzetekben a befektetők a világ minden táján felé fordulnak, hogy megvédjék vagyonukat az elértéktelenedéstől. Ez természetesen felfelé tolja el a kereslet-kínálat keresztjét, ami rendszerint az árfolyam emelkedését hozza magával.

Jelenleg pedig sem gazdasági, sem geopolitikai feszültségből nincs hiány, sőt, 

a következő hónapokban még egy tényező felkerülhet majd az arany támaszai közé: a világszerte egyre nagyobb tempóra kapcsoló monetáris lazítási kampányok jótékony piaci hatása.

Az aranynak ugyanis alapvetően jót tesz, ha enyhül a monetáris szigor: az ugyanis csökkenti a biztos befektetéseknek számító államkötvények hozamát, melyek vonzereje ezzel jelentősen csökken. A befektetők így kisebb áldozattal diverzifikálhatják portfóliójuka. Az aranybefektetésekben ráadásul biztonságban tudhatják pénzüket, nem kell attól tartaniuk, hogy hirtelen nagyot csökkenne az értéke – mindezért sokan ismét az arany mint ideális értékőrző felé fordulnak.

Meddig tarthat még az arany hegymenete?

A szakértők szerint az arany ralijának folytatásába könnyedén beleszólhat majd a héten érkező amerikai gazdasági adatsor: a hét második felében érkeznek ugyanis 

  • a PCE inflációs adatok, melyek alakulását a Fed a CPI-jal szemben előnyben részesíti monetáris politikájának alakítása során, 
  • illetve a friss munkaerőpiaci számok is, 

melyek piaci vélekedések szerint  elsődleges képet adhatnak arról, hogy túl nagyot vágott-e a jegybank a múlt héten, mikor az elemzői konszenzussal ellenétben 50 bázisponttal nyeste meg az irányadó kamatot a világ legnagyobb gazdaságában.

A befektetők úgy vélik, ha a vártnál alacsonyabb inflációs és magasabb munkanélküliségi adatok látnak napvilágot, az arra enged majd következtetni, hogy a Fed jól döntött múlt szerdán, az idei még két hátralévő kamatdöntő ülésén pedig összesen 75 bázisponttal csökkenti majd a kamatokat, nem pedig 50-nel, amiről a jelenlegi piaci vélekedés szól, ez pedig újabb lökést adhat majd az arany kurzusának is.

A hegymenet töretlen folytatása azonban a jelenlegi árfolyamszintek mellett már távolról sem biztosított. Christopher Wong, az Oversea-Chinese Banking Corp devizastratégája a Bloombergnek kiemelte:

Az emelkedő trend eddig teljesen egyértelmű volt, és hosszabb távon továbbra is felfelé mutat a potenciál, de bizonyos technikai elemzési eszközök szerint már a túlvettség tartományában jár jelenleg a kurzus, így egy kisebb, 2580 dollárig terjedő korrekció benne lehet a pakliban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.