BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Spot Gold

Aranyrali: az ING Bank szerint csak most kezdődik a tánc

Az ING Bank nagyot javított aranypiaci várakozásán. Miközben a jegybankok vásárlásai miatt a zászló egyébként is a sárga nemesfémnek áll, az elmúlt évtizedek legjobban várt amerikai kamatdöntése is újabb lökést adhat az aranyralinak.

„Az elmúlt évtizedek legjobban várt amerikai kamatcsökkentése új lendületet ad az arany árfolyamának, ezért felfelé módosítottuk előrejelzésünket, most már arra számítunk, hogy 2025-ben átlagosan 2700 dollár lesz az unciánkénti ár” – közölte az ING Bank a napokban.

Spot Gold arany
Már nemcsak Kínából hajtják az aranyralit / Fotó: NurPhoto via AFP

Fed: az irány egyértelmű

A holland pénzintézet elemzői hozzátették, az arany az egyik legjobban teljesítő befektetés volt már az idei év első nyolc hónapjában is, több mint 20 százalékkal drágult. A ralit az amerikai jegybank (Federal Reserve; Fed) várt kamatcsökkentése, valamint a központi bankok és az ázsiai befektetők felhalmozása hajtotta. A geopolitikai kockázatok és a novemberi amerikai választások előtti bizonytalanság a menedékkereső tőketulajdonosokat is a sárga fém felé terelte.

A közelmúltban tartott Jackson Hole-i konferencián Jerome Powell, a Fed elnöke egyértelművé tette, hogy szeptember 18-án hosszú idő után sor kerül az első kamatcsökkentésre. Kijelentette, hogy

eljött az ideje a monetáris politika kiigazításának, az irány egyértelmű.

A beszéd után az arany jegyzése szinte azonnal meglódult, az alacsonyabb kamatok ugyanis pozitívan hatnak az arany értékére, mivel maga nem kamatozik, tehát ilyenkor csökken a dollár kamatelőnye. Mint ismert, a Fed tavaly július óta az 5,25–5,5 százalékos célsávban – azaz több mint két évtizede a legmagasabb szinten – tartja irányadó kamatlábát.

Most már csak az a kérdés, hogy milyen mértékű kamatvágásokra lehet számítani. Az ING szerint szűk többséggel ugyan, de 50 bázisponttal mérsékelheti az amerikai irányadó kamatokat a Federal Reserve kamatdöntő testülete.

Aranyra éhesek a jegybankok

A globális arany ETF-ekbe négy egymást követő hónapban folyamatos beáramlást mértek a piaci elemzők, ráadásul ez minden régióban így volt, sőt 

augusztusban már a nyugati alapok álltak az élre.

Ez viszonylag új fejlemény egyébiránt, hiszen az arany ETF-állományok 2024 nagy részében csökkentek, miközben az azonnali aranyárak egyre új csúcsokat értek el. Az ETF-piac csak májusban kezdett reagálni, ekkor startolt el a kivéteket meghaladó pénzbeáramlás.

A központi bankok által bejelentett nettó vásárlások 37 tonnára emelkedtek júliusban – derül ki az Arany Világtanács adataiból. Ez 206 százalékos növekedés júniushoz mérten, és a legmagasabb havi érték a januári 45 tonnás beszerzés óta.

 Júliusban amúgy 

  • a lengyel jegybank volt a legnagyobb vevő, 
  • majd üzbég 
  • és indiai társa 

következett a sorban.

AZ ING Bank előre tekintve arra számít, hogy központi bankok aranykereslete – a 2022-es 1082 tonnás éves rekord és az ettől csak minimálisan elmaradó 2023-as 1037 tonnás vásárlások után – a jelenlegi gazdasági környezetben és a geopolitikai feszültségek közepette továbbra is erős marad.

Eközben az amerikai választási kampány, valamint az ukrajnai és a közel-keleti háború, illetve az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek rövid és középtávon továbbra is támogatni fogják az arany árát.

Mindennek eredőjeként az arany unciája átlagosan 2580 dollárra drágul a negyedik negyedévben, ami éves átlagban 2388 dollárt jelent. Az arany lendülete jövőre is kitart, amikor már átlagosan 2700 dollárig kúszik a jegyzés.

 

Abban a néhány napban amúgy, ami a holland bank előrejelzésének közzététele, azaz a hét eleje óta eltelt, töretlenül folytatódott az arany menetelése, pénteken megérkezett a 2600 dolláros unciánkénti álomhatár közelébe. Kora délután 2594,6 dollárt nyomott a latban. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.