BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai választások mozgatják a tőkepiacot, a forintot viszont nem kell félteni

Követheti az amerikai és az európai központi bank kamatcsökkentését a Magyar Nemzeti Bank a nyári szünet után, az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése viszont ennek ellenére is mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár. A forint stabil maradhat az év hátralevő részében is, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama.

Az idei év hátralévő részének tőkepiaci hangulatát egyértelműen a novemberi amerikai elnökválasztás határozza majd meg, és nemcsak az eredménynek, de már a várakozásnak is hatalmas szerepe van a tőzsdei hangulatban: a bizonytalanság ugyanis hatalmas a befektetők körében, ez pedig a tőkepiaci mozgásokban is megmutatkozik – mondta Muhi Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Kamala Harris, Donald Trump, elnökjelölti vita, amerikai választás, amerikai,
Az amerikai választás tőkepiaci hatását nem lehet túlbecsülni / Fotó: AFP

A szakértő hozzátette: a választáson túl az amerikai gazdaság lendülete is a befektetők célkeresztjébe került, a térség piaca ugyanis egyelőre még egészséges, de már erőteljesen közeledik egy növekedési ciklus végéhez – lassan elfogynak például a Covid-megtakarítások, melyeknek hatalmas szerepe volt az elmúlt évek gazdasági növekedésében és a korábbi évek kamatemeléseinek hatására is érezhetően hűlt az amerikai gazdaság.

Mindezt látva a FED már tett utalást a közelgő kamatvágás lehetőségére, ami az 

Equilor szerint idén várhatóan csak 75 bázispont lesz a piac által várt 110 ponttal szemben. 

Európának is követnie kell az amerikai példát

A monetáris kondíciók lazítására nem csak az USA-nak van szüksége: Európában ciklikus és strukturális problémák nehezítik a gazdasági helyzetet Muhi Gergely szerint. Kiemelte, hogy egy nagyon különleges kettősség figyelhető meg az öreg kontinensen: a korábbi éltanuló Németország továbbra is szenved gyenge ipari teljesítménye miatt, 

amit a magas energiaárak mellett az újonnan megjelenő autóipari versenytársak is hátráltatnak. 

Ezzel szemben a korábbi problémás dél-európai országok jól teljesítenek: különösen igaz ez Spanyolországra, ahol idén 3 százalék körül lehet a gazdasági növekedés, szemben a német recessziós félelmekkel. A strukturális problémákkal az európai döntéshozók is tisztában vannak, így rövid távon elkerülhetetlen az EKB további kamatcsökkentése, mely azonban csak tüneti kezelést jelent.

Magyarország kilátásait a globális környezet alapjában határozza meg

Magyarország szempontjából különösen fontosak az európai, azon belül kiemelten a német gazdaság kilátásai. A hazai külkereskedelem főként a német ipar kiszolgálására épül, így az ottani ipari ciklussal mozog azonos pályán. A nyugat-európai ipar gyengesége kihat a magyar növekedésre, ami az egyik oka annak, hogy a tavalyi recesszió után nem volt idén gyors visszapattanás. 

Az Equilor elemzése rámutat, hogy további fontos tényező az aszályos időjárás, mely a mezőgazdaság teljesítményét veti vissza, emellett a lakosság bizalma lassabban áll helyre, így a fogyasztás egyelőre elmarad a várakozásoktól. 

Muhi Gergely kiemelte, hogy ez utóbbi magyarázza a költségvetés nehéz helyzetét. 

A 2,9 százalékról 4,5 százalékra emelt államháztartási hiánycél az Equilor szerint tartható, ennek eléréséhez már a nyáron jelentős kiigazításokat kellett a kormánynak meghoznia. Ha viszont a fogyasztás lassabban áll helyre, akkor a következő hónapokban van esély további, nem jelentős kiigazító intézkedések bejelentésére. Összességében az Equilor idén 1,8 százalékos, jövőre 3,6 százalékos GDP-növekedést vár, miközben az infláció idén 4, 2025-ben 3,8 százalék lehet. 

Muhi Gergely elmondta, hogy a gyenge gazdaság, az alacsony infláció és a nagy nemzetközi jegybankok kamatcsökkentő politikája lehetőséget teremt az MNB számára, hogy tovább folytassa a nyáron szüneteltetett kamatcsökkentési ciklusát. A vezető elemző szerint jó esély van arra, hogy idén további két alkalommal visszavágja a kamatokat a jegybank, 

így az irányadó kamat 6,25 százalékra csökkenhet év végére anélkül, hogy a forint árfolyamában jelentős kilengés történjen. 

Az Equilor fenntartja januárban adott prognózisát, mely szerint az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama.

Világszerte volatilisek a piacok

A világ tőkepiacain idén nyáron 2020 óta nem látott volatilitás tért vissza: a bizonytalanságot több ciklikus hatás is táplálja, közöttük az év hátralevő részének alakulását is jelentősen befolyásoló amerikai elnökválasztás. Az Equilor szerint összességében a nemzetközi tőkepiacokon a kifulladás jelei mutatkoznak, így az USA piacán jelentős korrekció volt a nagy technológiai papírok esetében, 

ami a nagy mesterséges intelligencia láz csillapodására utalhat. 

Muhi Gergely szerint a gyenge ciklikus növekedési kép nyomja a tőzsdéket Európában, és Kínában továbbra is az ingatlanpiac nehézségei jelentenek megoldatlan problémát. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsde idén kifejezetten jól teljesít, ami főként annak köszönhető, hogy az országhoz kapcsolódó bizonytalanságok miatt rendkívül olcsó a hazai részvények árazása, így a rossz hírek már nagyrészt be vannak árazva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.