BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olcsó drónok véget vetnek a drága tankok uralmának?

A múlt század félelmetes páncélosai most rejtőzködnek.

A 20. században csatákat döntöttek el a tankok. Az ukrajnai háborúban jóval nagyobb szerepet játszanak a drónok. A súlyos veszetségek a harckocsik szerepének újragondolását kényszerítették ki – írja a The Wall Street Journal.

A Russian battle tank T-72 drives outside the town of Sudzha on August 8, 2024. Ukraine's incursion into Russia, which entered a third day on August 8, 2024, appears to be an unprecedented assault which experts say could aim to draw Russian resources away from other areas or to undermine morale. Russia has given only scarce updates as it seeks to strike a balance between denouncing the escalation and avoiding panic. (Photo by ANATOLIY ZHDANOV / Kommersant Photo / AFP) / Russia OUT
Felülről leselkedik a legnagyobb veszély a tankokra / Fotó: Anatoliy Zhdanov / Kommersant Photo / AFP

A nyugati szövetségesek rengeteg tankot adtak az ukrán hadseregnek. Ám ezek jó részét alig használják, miután a bevetések során a harckocsik rendkívül sebezhetők. 

A drága tankokat könnyedén levadásszák az olcsó drónok.

Az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött 31 Abrams tankból hat megsemmisült az Oryx független elemzői csoport szerint, amely nyomon követi a veszteségeket. A darabonként 10 millió dollárba kerülő tankokat még nem vetették be a Kurszk régióban. Az Ukrajnába küldött többi nyugati harckocsi közül a 18 újabb német gyártmányú Leopardból 12 megsemmisült vagy megsérült az Oryx szerint. Elemzők szerint Oroszország is súlyos tankveszteségeket szenvedett. 

A közeljövőben feltétlenül szükség van néhány kiigazításra, hogy fenntartsuk páncélos alakulataink túlélését

– mondta James Rainey tábornok, aki az Egyesült Államok hadseregének jövőparancsnokságát vezeti, amely a hadsereg felszerelésének és átalakításának módjait vizsgálja.

Az újragondolás egy újabb jele annak, hogy a drónok hogyan alakítják át a hadviselést. A harckocsik adaptálása a drónkorszakhoz létfontosságú, ha a nyugati hadseregek, amelyek közül néhány évtizedek óta a szárazföldi stratégiája középpontjába helyezi a páncélozott járműveket, meg akarják őrizni előnyüket a hagyományos hadviselésben. A tankok már korábban is alkalmazkodtak az új ellenfelekhez, beleértve a repülőgépeket és a páncéltörő rakétákat.

A harckocsiparancsnokok képességeit egykor a tankpárbajok és a gyalogság támadása elleni védekezés minősítette, most rejtekhelyről tüzelnek és gyorsan visszavonulnak

– mondta Anton Havrish, egy Leopardokkal felszerelt ukrán harckocsiegység parancsnoka.

Az ukrán erők módosítják tankjaikat, hogy megvédjék magukat a drónoktól. A legénység gyakran épít fémketreceket a torony köré, némelyik miniatűr erődként emelkedik ki. Emellett az állandó mozgás jelenti a legfőbb védelmet a megfigyelő drónok ellen. Ha egy tank leáll, azonnal el kell rejteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.