BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olcsóbban adott fogyasztószerek bevételétől is hízhat az Eli Lilly

A fogyasztószerek piaca az elmúlt hónapokban a korábban már megjósolt trendekkel szembesült. Nem okoz nagy meglepetést, ha egy ilyen magas marzsú piacon megjelennek a rosszabb vagy jobb minőségű, illegális másolatok, hamisítványok.

Az azonban inkább figyelemre ad okot, hogy ilyen esetekben, amíg a gyógyszerekből hiány van, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) megengedheti a másolt változatok előállítását. Idén nyáron az FDA szóvivője, Amanda Hils arról nyilatkozott, hogy nyilvántartásuk szerint 2022 márciusa óta hiány van a Lilly és a Novo Nordisk által gyártott súlycsökkentő gyógyszerekből. 

A pontos szabályozás ilyen esetekben tagállami szinten dől el, és az elvek szerint tömegtermelésre és országos terjesztésre nem állhat át egy gyógyszertár sem, csak a saját betegeik igényeit elégíthetik ki.

 

 

Ám így több patika az Egyesült Államokban is kihasználja a lehetőséget, amily rendkívüli veszélyeket rejt: sem az összetételről, sem az értékesítési adatokról, sem a mellékhatásokról nem kell jelentéseket küldeni. 

Vigyázat! Egyre több a hamisítvány!

Ennek a „világosszürke” piacnak a mérete nehezen meghatározható, de a sokkal olcsóbb másolatok egyre inkább rontják az eredeti szabadalommal rendelkezők üzletét.
Így már jobban érthető, hogy 

néhány héttel ezelőtt az Eli Lilly miért „ment a folyamatok elé”, amikor 399 dollárra, a korábbi felére szállította le Zepbound nevű gyógyszere egy hónapra elegendő adagjának az árát, ha receptre írják fel. 

A teljes, nem receptes árat a nem biztosított betegeknek havi 1000 dollárban határozták meg. Ez az olcsóbb változat kevésbé kényelmes, a betegeknek maguknak kell feltölteniük az autóinjektoros tollakat, és csak a LillyDirecten lehet beváltani a receptet. De akárhonnan is nézzük,

 jó a gyártónak, amely a túlkereslettel küzd, és jó a betegnek, aki megbízható és olcsóbb gyógyszerhez jut. 

A Lilly esetében a tollak voltak a szűk keresztmetszet, ezért ez radikális lépésnek tűnik a Novo Nordiskkel szemben, akik a hatóanyag előállításának korlátaival küzdenek.
Az oligopóliumok, akármilyen magas marzzsal is működnek, szabadon versenyző piacon ritkán tarthatók fenn tartósan szabályozói támogatás vagy más belépési korlát nélkül. Ez a folyamat a fogyasztószerek piacán is megindul, az elemzői konszenzus szerint két, legfeljebb három év, és jönnek majd a versenytársak. Ők valószínűleg olcsóbban kínálják majd a fogyást, és beépíthetik az izomvesztést megelőző kiegészítő termékeket is a palettába. Tehát az Eli Lilly elébement az elkerülhetetlennek, miközben már a következő generációs fogyasztószeren is dolgozik. 

Hatalmas piac

A piac döbbenetes méretű. A Julius Baer összefoglalója szerint már most 50 millió betegnek van elméleti hozzáférése a GLP1-szerekhez, de csak hárommillióan jutnak majd hozzá a Lilly vagy a Novo Nordisk készítményéhez.

2030-ra már egymilliárdos piacot vizionálnak, és az első, hivatalosan is jóváhagyott konkurens termékek 2027 előtt valószínűleg nem kerülnek majd ki. 

A fogyasztószerek újabb és újabb pozitív hatásairól havonta jönnek értesítések. Meg kell azonban jegyezni, hogy ugyanilyen hirtelen érkezhetnek negatív információk is esetleges mellékhatásokról vagy akár súlyos következményekről – egy ilyen úttörő piac mindig nagyon kockázatos. Az is előfordulhat, hogy az európai vagy amerikai felügyeleti szervek vagy kormányok szabályozni kívánják a jövőben az eladási árat, így a nyereségesség jelenlegi mértéke egyáltalán nem biztosított 2027-ig. 
A Lilly a fentiek alapján megfontolandó választás lehet jelenlegi árazottsága mellett is egy hosszú távra épített portfólióban. Bár most épp ismét új csúcsokhoz közel kereskednek a részvénnyel, a szektort jellemző magas volatilitást érdemes lehet kihasználni a jövőben beszállási pontként. Azonban ne feledjük el, a múltbeli teljesítmény nem jelent semmilyen garanciát a jövőre nézve.

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel és azt a PFN Prestige Financial Zrt., az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.