BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejelentették a német lapbirodalom feldarabolását

Médiabirodalmat épít az Axel Springer vezérigazgatója és a cégalapító özvegye. Az amerikaiak megelégednek a jövedelmező apróhirdetésekkel.

Valósággá vált a piaci pletyka. Mathias Döpfner német milliárdos és az amerikai KKR tényleg feldarabolja az Axel Springer médiaóriást. Az Axel Springer vezérigazgatója, Döpfner és Friede Springer, a cégalapító özvegye veszi át a médiaportfóliót, míg a cég online hirdetési üzletágát a KKR és a Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) kapja.   

Mathias Döpfner
Döpfner médiabirodalmat épít / Fotó: AFP

Az Axel Springer érdekeltségében olyan lapok vannak, mint a Politico amerikai kiadása, a szintén amerikai Business Insider, a német Bild és a Die Welt. Ez a portfólió Döpfnerék vezetésével egy magáncéggé alakul azzal a céllal, hogy 

nemzetközi digitális hírmédia-nagyhatalmat építsenek ki.

Míg a KKR az online hirdetési szegmenshez jutott, melyhez tartozik többek között a StepStone állásportál, valamint az AVIV, a SeLoger, az Immowelt és az Immoweb ingatlanoldalak. 

Az apróhirdetési üzletág azért vonzó, mert jövedelmezőbb, mint a média.

A tervezett üzletről először a Financial Times írt, a cég teljes értékét 13,5 milliárd euróra (15 milliárd dollár) becsülve, amelyből több mint 10 milliárd euró az apróhirdetési üzletág. 

Szövevényesek voltak a szavazati jogok

A KKR 2019-ben közel 3 milliárd eurót fizetett – csaknem 40 százalékos prémiummal – egy kisebbségi részesedésért, így Döpfnerrel közösen kivezették a tőzsdéről az Axel Springert. 

Később részvényeik egy részét eladták a CPPIB-nek, amely jelenleg 12,9 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban. Így a KKR-nek és a CPPIB-nek együttesen 48,5 százaléka van az Axel Springerben.

Ám Döpfner nélkül nem hozhatnak döntéseket. A német milliárdos a részvények 22 százalékát birtokolja, de a kétszeresének megfelelő szavazati joggal rendelkezik. 

A szétválás után 

Springer és Döpfner együttesen a médiarészleg közel 98 százalékát birtokolja

 majd, amelynek értéke 3,5 milliárd euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.